Gemeente Meerssen


Persbericht van 20 oktober 2010

Op weg naar een structurele gezonde meerjarenbegroting Begrotingsvoorstellen 2011

Tijdens de behandeling van de kadernota heeft het bestuur helaas moeten vaststellen dat de financiële situatie van de gemeente Meerssen zo somber is, dat alleen met zeer ingrijpende en structurele maatregelen de meerjarenbegroting sluitend kan worden gemaakt. Anderzijds staat het bestuur voor een gezond realisme en haar verantwoordelijkheid in relatie tot een goed participerende gemeenschap. Deze insteek en houding is uitgebreid besproken in gesprek met de toezichthouder op de financiën van de gemeente, de Provincie.

Het bestuur zal zeker meerdere jaren nodig hebben om te komen tot een structureel gezonde meerjarenbegroting, hoewel een mogelijk sneller en sterker herstel van de economische situatie deze termijn in versneld tempo positief kan beïnvloeden.

Begroting 2011
Het college is erin geslaagd om - met een stevig en realistisch pakket aan maatregelen voor het jaar 2011 - een sluitende begroting aan de raad te kunnen voorleggen. Voor de jaren 2012 en later zullen er nog grote inspanningen en moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Dit proces wordt extra gecompliceerd door de thans aangekondigde versnelde overheveling van taken aan gemeenten. Over de hoogte van de verwachte korting op de algemene uitkering van het Rijk en/of overige uitkeringen van het Rijk, bestaat op dit moment nog discussie. Hiervoor zal de novembercirculaire van het Rijk moeten worden afgewacht. Mogelijk valt de korting gunstiger uit dan nu in de meerjarenbegroting is opgenomen.

Kerntakendiscussie
Basis voor de nog te maken en uit te werken keuzes vormt de in 2011 op te starten kerntakendiscussie. Hiervoor zal het bestuur op basis van de Toekomstvisie gemeente Meerssen 2020 en het Bestuursakkoord 2010-2014 de vraag moeten stellen wat Meerssen voor een gemeente wilt zijn, welke taken de gemeente (zelf) wilt en moet blijven uitvoeren en welke zij niet meer (zelf) zal doen. Daarbij hoort onlosmakelijk een nog grotere eigen verantwoordelijkheid van de burgers, bedrijven en instellingen uit Meerssen. De tijd dat de overheid i.c. gemeente voor alle problemen een pasklaar antwoord en/of oplossing had, is voorgoed voorbij.

Vorige begroting
Bij het komen tot de begrotingsvoorstellen 2011 is de begroting van vorig jaar nog eens tegen het licht gehouden. Posten uit de begroting 2010 die te zwaar waren aangezet zijn gecorrigeerd en ook de belastingverhoging OZB van 2011 wordt met 4% teruggebracht. In de begroting 2010 stonden ook opgevoerde inkomsten die weinig realistisch zijn gebleken, zoals het begrote rendement op de Essent-gelden. Tevens zijn als onderdeel van de bezuinigingen de reserves en voorzieningen, alsmede de restantkredieten, tegen het licht gehouden. Deze analyse heeft er voor gezorgd dat de algemene reserve flink zal stijgen en de kapitaallasten in de begroting structureel zijn verminderd (mede als gevolg van het budgettair neutraal maken van het project 3e fase centrumplan Meerssen).

Personeel
In de begrotingsvergadering 2010 is door de raad besloten tot jaarlijkse activering van personeelslasten tot en met 2012 ad. ¤ 270.000,- en vanaf 2013 ad. ¤ 180.000,-. Op basis van individuele werkplannen blijkt dat we deze norm kunnen waarmaken.

Investeringsnorm
De investeringsnorm blijft in de meerjarenraming in principe gehandhaafd op jaarlijks ¤ 150.000,-. In de begroting 2011-2014 is echter met de werkelijke kapitaallasten van de investeringen uit het meerjaren investeringsplanrekening gehouden. De werkelijke kapitaallasten blijven ruim onder de investeringsnorm.

Rentepercentage
Voor de renteberekeningen over nieuwe investeringen en eigen financieringsmiddelen gaat de gemeente uit van 4%. Voor het financieringstekort dat onder de kasgeldlimiet wordt een percentage van 2% gehanteerd.

Ambitie
De gemeente Meerssen zal nog geruime tijd sterk beïnvloed worden door de financiële situatie en zal er niet aan ontkomen om haar ambities te temperen. Met andere woorden: "de financiële armslag" zal de komende jaren beduidend minder zijn. Dat vraagt aanpassingsvermogen van eenieder die (voor een deel) van deze overheid afhankelijk is.

Politiek debat
Op donderdag 4 november 2010 zal de definitieve begroting door de gemeenteraad via een politiek debat worden vastgesteld. De begrotingsvergadering begint om 10.00 uur in de raadzaal van het bestuurscentrum. Belangstellende kunnen de vergadering bijwonen op de publieke tribune.

Begroting).