Gemeente Heerlen

Persbericht

Heerlen tegen de stroom in
Extra geld voor cultuur en
armoedebestrijding

De gemeente Heerlen blijft investeren in cultuur en armoedebestrijding. Dat is besloten bij de vaststelling van de begroting. Net als vele andere gemeenten in het land heeft Heerlen te kampen met een krappe begroting. College en raad moeten goed kijken waaraan ze het geld uitgeven. De manier waarop ze dat doen is zeker verrassend en gaat in tegen de tendens in het land om op deze zaken te bezuinigen.

Heerlen investeert al enkele jaren fors in cultuur. Het gerenoveerde theater, muziekpodium de Nieuwe Nor en Schunck* zijn belangrijke dragers van de 'culturele lente' in de stad. Maar ook evenementen als Cultura Nova en het International Breakdance Event brengen dynamiek in de stad.

Cultuur

De culturele opleving wordt gezien en inspireert. Het Heerlense college is ervan overtuigd dat de ingezette 'culturele lente' verder uitgebouwd moet worden. De uiteenlopende culturele activiteiten geven kleur en vormen de basis voor een stedelijke ontwikkeling van het Heerlens centrum als hart van Parkstad met zijn 250.000 inwoners. Het college is er trots op dat er - ondanks de moeilijke tijden - voor voortzetting van dit beleid gekozen is en één miljoen euro is vrijgemaakt.

Armoedebeleid

Daarnaast is Heerlen erin geslaagd om voorzieningen voor minima goed onder de aandacht te brengen. Het 'ondergebruik' van onder meer langdurigheidstoeslag (voor burgers die langer dan drie jaar in de bijstand zitten) en bijzondere bijstand is verleden tijd. Veel meer dan voorheen maken mensen nu gebruik van deze regeling. Heerlen heeft daar niet op gereageerd door de budgetten te korten. Het tegenovergestelde is juist het geval. Voor deze regelingen is 950.000 euro extra uitgetrokken. Met dit geld komt de stad de belofte na om het ingezette armoedebeleid niet alleen in goede, maar vooral ook in slechte tijden te blijven uitvoeren.

Door deze keuzes laat Heerlen zien dat wij het werken aan een vitale stad als centrum van Parkstad Limburg serieus nemen èn tegelijkertijd onze verantwoordelijkheid naar de mensen die het minder hebben daadkrachtig oppakken.

Datum
5 november 2010