Ingezonden persbericht


Persbericht

Groningen, 09 november 2010

'De si près' van Rémi Durin wint Côté Court kortfilmcompetitie

Zaterdag 6 november waren er tijdens de kortfilmdag in ForumImages in Groningen 24 recente Franse kortfilms te zien. Belangrijk nieuw onderdeel van Côté Court was de competitie. Tien speciaal geselecteerde kortfilms werden beoordeeld door een deskundige jury met André Waardenburg (NRC), Anne van der Pol (Cinéart), Pauline Los (filmmaakster), onder leiding van Frans Westra (ForumImages).

In het jury rapport staat: "De jury verheugt zich dan ook over het feit dat het aanbod zo goed was, waardoor het maken van een keuze aangenamer werd, en het aanbod ook daardoor zodanig hoopvol was, dat van al deze regisseurs verwacht mag worden dat zij in staat zullen zijn meer en betere films te gaan maken."

De winnaar van de kortfilmcompetitie is animatiefilm 'De si près' van Rémi Durin. In complete unanimiteit heeft de jury besloten de prijs van ¤ 2000,-. toe te kennen aan deze film. De elementen van deze film die leidden tot toekenning van de prijs waren het verhaal, de mise-en-scène, bijzondere toepassing van animatie en de emotionele impact van de film.

'¿Dónde está Kim Basinger?' van Édouard Deluc won de publieksprijs.

Vanavond draait tijdens Ciné Premières Olivier Assayas' vijf en een half uur durende 'Carlos'. Een film over de Venezolaanse revolutionair en (huur)moordenaar Illich Ramirez Sánchez a.k.a. Carlos. De film wordt ingeleid door Maarten van Riel freelance historicus en schrijver van 'Zaterdagmiddagrevolutie - Portret van de Rode Jeugd'.

Woensdag wordt Ciné Premières afgesloten met de van Franse sterren overlopende 'Les Petits Mouchoirs' van Guillaume Canet en de nieuwe film van François Ozon ('8 femmes', 'Ricky', 'Le refuge') met Catherine Deneuve en Gérard Depardieu. De slotfilm van het festival is 'Tournée' van Mathieu Amalric ('Diving bell & the butter­fly', 'Quantum of solace').

Ciné Premières is woensdag nog niet helemaal afgelopen, want Ciné Premières en route staat 14 en 21 november in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch en 28 november in 't Hoogt in Utrecht en in de Filmschuur in Haarlem.

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht