Provincie Noord-Brabant


Persbericht

9 november 2010

Minkels wint Economieprijs 2010

Het Veghelse bedrijf Minkels heeft de Brabantse Economieprijs 2010 ontvangen uit handen van juryvoorzitter Jan Zuidam en gedeputeerde Lily Jacobs. Minkels heeft met een succesvolle strategie duurzame producten ontwikkeld, waardoor het bedrijf én haar klanten meer energie besparen. Dit heeft ook geleid tot meer omzet en meer werkgelegenheid.

Met de prijs wil de provincie de bedrijven, die duurzaam én slim ondernemen, in het zonnetje zetten. Gedeputeerde Lily Jacobs: "De kwaliteit van alle genomineerden was erg hoog. Alle kandidaten lieten zien dat het loont om te investeren in duurzame energie. Zij zijn de sprekende voorbeelden voor andere bedrijven en organisaties in Brabant."

Minkels ontving de prijs, een trofee, op maandag 8 november in Schouwburg de Kring te Roosendaal. Het bedrijf ontwerpt en produceert behuizingssystemen voor grote computersystemen (datacenters). Er wordt steeds meer informatie uitgewisseld en deze informatiestromen kosten relatief veel energie. De afgelopen jaren heeft Minkels luchtstromen bij deze computersystemen weten te scheiden, waardoor veel energie wordt bespaard.
Voorzitter van de jury, de heer Jan Zuidam (oud-topman van DSM), gaf in zijn toelichting aan dat Minkels een typisch voorbeeld is van een echt Brabants MKB-bedrijf, dat succesvol energie en duurzaamheid heeft ingevoerd in alle onderdelen van het bedrijf. Niet alleen het product is duurzaam, maar ook het hele bedrijfsproces is energie-efficienter gemaakt. Daarnaast was de jury van mening dat Minkels veel groeikansen en nieuwe werkgelegenheid voor de regio biedt, omdat veel activiteiten van het bedrijf in de regio plaatsvinden. Bovendien werkt het bedrijf goed samen met onderwijs en bedrijfsleven.
Brabantse Economieprijs
Minkels was één van de 36 inzendingen voor de driejaarlijkse Brabantse Economieprijs. Dit jaar was het thema 'Energie, energie-efficiency en energietransitie'. Hierbij werden MKB-ondernemers, die succesvolle resultaten hebben geboekt, uitgedaagd om mee te doen. Uiteindelijk zijn er vier bedrijven genomineerd en door de jury bezocht. Dat waren: Kolb uit Moerdijk, LedNed uit Helmond, Momexx uit Nieuwkuijk en Minkels uit Veghel. Alle genomineerde bedrijven krijgen een cheque van het International Centre for Sustainable Excellence voor begeleiding op het vlak van innovatie.