Ingezonden persbericht


Monitoring verkeer door Utrecht Bereikbaar

In november 2008 is Utrecht Bereikbaar gestart met langdurige verkeersmetingen op diverse wegen in en rondom Utrecht. Het doel hiervan is om verkeershinder te kunnen monitoren en de effecten van de mobiliteitsmaatregelen van Utrecht Bereikbaar te kunnen meten. Ook worden bestuurders die zijn waargenomen benaderd voor onderzoek. Frequent waargenomen voertuigen krijgen in sommige gevallen een aantrekkelijk alternatief voor het autogebruik aangeboden.

De komende jaren gaan de grootschalige werkzaamheden verder op zowel gemeentelijke, provinciale als rijkswegen in en rond de stad Utrecht. Deze werkzaamheden brengen naar verwachting veel verkeershinder met zich mee. Het is nodig het aantal auto's en vrachtverkeer in de spits te verminderen. Utrecht Bereikbaar heeft als doel om werkgevers in de stadsregio Utrecht mobiliteitsoplossingen te bieden voor deze hinder.

Kentekenregistraties
De monitoring vindt plaats door gebruik te maken van kentekenregistratiecamera's en zal nog tot en met 2011 doorgaan. Kentekens van passerende voertuigen worden continu geregistreerd op verschillende trajecten in en rondom Utrecht. De camera's worden uitsluitend gebruikt om het kenteken, het tijdstip en de locatie te registreren van autoverkeer. Hieruit kunnen dan reistijden en ritfrequentie van het verkeer worden afgeleid. Snelheidsovertredingen, het aantal inzittenden, de kleur of het type van het voertuig en het automerk zijn niet relevant en worden niet vastgelegd. Via het kentekenregister van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) kunnen indien noodzakelijk de adressen behorend bij de kentekens van frequente autogebruikers worden opgevraagd en aangeschreven. Dit gebeurt met instemming en medewerking van Rijkswaterstaat en is in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.