Gemeente Smallingerland


* | 2010

* | November

* | Begroting aangehouden

Begroting aangehouden

De gemeenteraad kon afgelopen dinsdagavond geen besluit nemen over de begroting voor 2011 en de daarop volgende jaren.

Het probleem was een gepland fietspad tussen Houtigehage en Rottevalle. Volgens het college waren er allerlei praktische bezwaren, waardoor het niet mogelijk is dit fietspad te realiseren. Het college wilde het gereserveerde geld daarom besteden aan andere maatregelen die de verkeersveiligheid op de weg tussen beide dorpen zou verbeteren.

De PvdA was niet overtuigd van de argumenten en diende een wijzigingsvoorstel in. Men wilde dat het college alles nog eens op een rij zou zetten en het geld zou reserveren voor het fietspad. Het CDA diende ook een wijzigingsvoorstel in. Deze partij was wel overtuigd van de argumenten en wilde daarom, dat het geld terugvloeide naar de algemene middelen. Het wijzigingsvoorstel van de PvdA kwam het eerst in stemming. Daarbij bleek dat de stemmen staakten (15-15). Volgens het reglement van orde moet in zo'n geval in de eerstvolgende vergadering opnieuw over het wijzigingsvoorstel worden gestemd. Omdat het een voorstel is om de begroting te wijzigen kon deze dus op dat moment niet worden vastgesteld. Daarop besloot de voorzitter de vergadering te sluiten.

Smallingerland moet net als andere gemeenten fors de broekriem aanhalen. Minimaal EUR 4 miljoen moet er de komende vier jaar gevonden worden. Ruim de helft daarvan wil het college al in het eerste jaar vinden door het schrappen van allerlei begrotingsposten en door het kostendekkend maken van verschillende gemeentelijke diensten.

De begroting zal in de eerstvolgende vergadering van de raad opnieuw aan de orde komen.