UMC St Radboud


Congres over energieproductie in het lichaam
10-11-2010
Mitochondriën

Het UMC St Radboud houdt voor de vierde keer een internationaal New Frontiers-symposium over een onderwerp dat zich afspeelt aan de grenzen van onze medische kennis. Dit jaar is het thema het productieproces van energie in onze lichaamscellen. De internationale toppers op dit gebied komen naar Nijmegen om met de congresgangers de meest recente onderzoeksresultaten uit te wisselen. Onder hen Nobelprijswinnaar scheikunde 1997, prof. John E. Walker van de Medical Research Council in Cambridge, UK.

Mitochondriële geneeskunde

Ons lichaam zet suikers en vetten uit voedsel om in het energierijke molecuul ATP, dat als brandstof fungeert voor alles wat we doen: bewegen, groeien, denken, praten, zien, voelen, op temperatuur blijven.... De laatste stap in deze omzetting vindt plaats in de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. Er zijn vijf zeer grote eiwitcomplexen bij betrokken.

Door de ingewikkeldheid van de energiehuishouding van de mens kan er heel veel bij misgaan. Bij het maken, in standhouden en laten werken van de energiecentrales zijn ongeveer duizend genen betrokken. In al deze genen kunnen fouten ontstaan die leiden tot ziekten, die ieder op zich zeer zeldzaam zijn (weesziekten). In 1977 werd in het UMC St Radboud bij een kind voor het eerst een mitochondriële ziekte vastgesteld. Sinds die tijd heeft de mitochondriële geneeskunde zich ontwikkeld tot één van de meest veelbelovende disciplines binnen de medische wetenschappen. Een discipline, die ook waardevolle kennis oplevert voor ziektes die wèl vaak voorkomen, zoals diabetes, hartfalen, de ziekte van Parkinson, bepaalde kankersoorten en verouderingsverschijnselen.

New Frontiers-symposium

Het symposium 'New Frontiers in Bioenergetics, live and let die' bestaat uit vier sessies van elk een halve dag. Voor elk van de sessies heeft de congresorganisatie de leiders van de meest vooraanstaande onderzoeksgroepen ter wereld op dit gebied naar Nijmegen kunnen halen. Naast Nobelprijswinnaar John Walker komt onder andere Nils-Goran Larsson van het Max Planck Institute for Biology of Ageing (Keulen). Larsson houdt zich bezig met de rol die mitochondriën vervullen bij veroudering.

Aan het eind van het symposium wordt de Hans Bloemendal Medal for Outstanding Scientific Achievement uitgereikt.