FEBEG is verheugd over start CWE- en ITVC-marktkoppeling

10/11/2010 15:22

FEBEG

Op 9 november 2010 is de prijskoppeling tussen de groothandelsmarkten voor elektriciteit in de Centraalwest-Europese (CWE) markt - die bestaat uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en Luxemburg - van start gegaan. Tegelijk wordt deze CWE markt gekoppeld aan Nord Pool door middel van een Interim Tight Volume Coupling (ITVC).

FEBEG is erg verheugd over de start van zowel de CWE- als de ITVC-marktkoppeling en beschouwt dit als een belangrijke stap in de richting van een betrouwbare, geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt. FEBEG verwacht dat deze marktkoppeling zal leiden tot een efficiënter gebruik van het bestaande netwerk, een grotere liquiditeit in de groothandelsmarkten, convergentie in de groothandelsprijzen en meer concurrentie.

FEBEG feliciteert de projectpartners met het succesvol afronden van dit marktkoppelingsproject van ongeziene omvang en moedigt hen aan om verder te werken in de richting van het einddoel, namelijk een prijskoppeling in heel Noordwest-Europa. FEBEG kijkt alvast uit naar de volgende concrete stappen: de snelle uitbreiding van de koppeling op de NorNed-kabel, de integratie van Engeland via de BritNed-interconnector in de loop van 2011 en de mogelijk uitbreiding naar andere regionale markten.

Tot slot wil FEBEG benadrukken dat een goed functionerende grensoverschrijdende intraday-markt noodzakelijk is voor een geslaagde integratie tot één regionale elektriciteitsmarkt. FEBEG hoopt dat ook op dit vlak snel nieuwe stappen zullen gezet worden.

-------------

FEBEG, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, is de werkgeversorganisatie die de belangen behartigt van de producenten, leveranciers en traders van elektriciteit en gas.