Rijksoverheid


Staatscommissie Grondwet overhandigt advies

Nieuwsbericht | 12-11-2010

Minister Donner van Binnnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ontvingen op 11 november het advies van de Staatscommissie Grondwet uit handen van de voorzitter, mevrouw Wilhelmina Thomassen. De commissie onderzocht de betekenis en toegankelijkheid van de Grondwet voor de burger; de verhouding tussen de Grondwet en internationale rechtsorde en de technologische ontwikkelingen die van invloed zijn op de Grondwet. Minister Donner van Binnnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ontvingen op 11 november het advies van de Staatscommissie Grondwet uit handen van de voorzitter, mevrouw Wilhelmina Thomassen.

Minister Donner van Binnnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ontvingen op 11 november het advies van de Staatscommissie Grondwet uit handen van de voorzitter, mevrouw Wilhelmina Thomassen.

Minister Donner benadrukte in zijn reactie dat de primaire functie van de Grondwet is, het bieden van de grondslag voor de uitoefening van overheidsmacht. "In een democratische rechtsstaat strekt de Grondwet ertoe te verzekeren dat de overheid blijvend aan deze functie kan voldoen, zonder dat dit de vrijheid van burgers onnodig beperkt. Daar gaat het om en het is goed dat de staatscommissie dit nog eens benadrukt." Het kabinet zal nu met een reactie op het advies komen. Donner: "Het kabinet zal de handschoen oppakken en een degelijke reactie op het advies voorbereiden. En gespitst zijn op onderdelen van het advies die zich mogelijk "snel" laten realiseren."