Belgische Federale Overheid


Koningsfeest 2010

Datum: 10 november 2010

Koningin Fabiola, Prins Filip en Prinses Mathilde, Prinses Astrid en Prins Lorenz, Prins Laurent en Prinses Claire wonen in de voormiddag van maandag 15 november 2010 het Te Deum bij dat zal gezongen worden in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal te Brussel ter gelegenheid van het Koningsfeest.

Om 13.35 uur heeft een militaire huldeplechtigheid plaats vóór het bordes van het koninklijk paleis te Brussel. Een Detachement van de Erewacht neemt er ook aan deel. De plechtige aflossing van de wacht gebeurt in het bijzijn van het Commandovaandel van de koning, gedragen door reserveofficieren en onderofficieren in traditie-uniform van het 2^de Regiment Grenadiers. De Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht luistert deze plechtigheid op. De Detachementscommandant van het Regiment 1/3 Lansiers zal, in naam van het personeel van Defensie, de traditionele blijken van trouw aan de koning uitspreken.

Prins Filip en Prinses Mathilde, Prinses Astrid en Prins Lorenz, Prins Laurent en Prinses Claire zullen zich in de namiddag van maandag 15 november 2010 naar het Paleis der Natie te Brussel begeven. Zij zullen er een plechtigheid bijwonen, die wordt georganiseerd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat en de federale regering ter gelegenheid van het Koningsfeest.

Het Koningsfeest is de dag waarop de koning gevierd wordt. Het feest was oorspronkelijk het naamfeest van Leopold en Albert en werd door koning Boudewijn behouden. Het Koningsfeest werd vroeger ook foutief 'Feest van de Dynastie' genoemd.

15 november is geen officiële feestdag in België. Werk en school gaan gewoon door. Ambtenaren hebben die dag wel vrij.De federale overheidsdiensten zijn gesloten op 15 november.