Landstede

Begeleiding essentieel bij goede praktijkervaringplek

Bij partner FC Zwolle worden al enkele jaren verschillende studenten van Landstede ingezet. Een variatie aan praktijkervaringplaatsen: stages van een half jaar binnen het landschap Sport & Bewegen, snuffelstages van enkele dagen tot een week binnen het landschap Gezond & Wel, begeleiding bij wedstrijden door studenten Vrij & Gastvrij en Gezond & Wel. FC Zwolle is door de vele mogelijkheden en de bijzondere aard een gewilde plek voor studenten om praktijkervaring op te doen.

Essentieel bij inzet van studenten bij onze partners is goede begeleiding. Bij FC Zwolle is hiervoor vier jaar geleden Jan de Groot ingezet. Jan de Groot heeft een dubbelfunctie: facilitair medewerker (zeg maar materiaalbeheerder) voor FC Zwolle en praktijkbegeleider voor Landstede. De ex-marineman begon na zijn functioneel leeftijdsverlof als vrijwilliger bij zijn favoriete voetbalclub. De fulltime facilitair medewerker kon wel wat extra hulp gebruiken. Inmiddels heeft Jan een contract voor 25 uur op papier en is hij aanspreekpunt voor de studenten van Landstede.

Gewilde stageplaats
Het begeleiden van de studenten is voor Jan gesneden koek: Bij de marine waren we zes tot zeven weken van huis en was ik verantwoordelijk voor het opleiden van de jonge matrozen. Dus ik ben wel wat gewend. Toch volgt hij cursussen om de begeleiding van de studenten te optimaliseren. Daar leer je bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met studenten die niet gemotiveerd zijn. Gelukkig heeft hij daar nog niet veel last van gehad in de praktijk, want FC Zwolle is een gewilde stageplaats. Stagiairs zijn vaak voetballiefhebbers of meiden die het wel interessant vinden om bij het eerste elftal in de buurt te kunnen komen, maar gelukkig zijn het bovenal studenten die voor hun opleiding de juiste praktijkervaring op willen doen.

Verlengstuk van de opleiding
Theo Dragt is programmamanager voor partner FC Zwolle en is zeer te spreken over de constructie met Jan de Groot. Jan is een verlengstuk van Landstede bij FC Zwolle en vangt onze studenten daar op. Hij heeft overzicht over wie er wanneer is en wat deze studenten moeten doen in het kader van hun studie. Wij zijn erg blij met hem. Verbeterpunt is nog het contact met school. Doordat Jan het als praktijkbegeleider zo goed doet als brug tussen school en praktijkplek, is het contact met de opleiding minimaal. Maar we hebben gemerkt dat het toch wel prettig en goed is om wat meer contactmomenten in te bouwen.