Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

18 november 2010, 16.00 uur

Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn afgelopen week meerdere malen ingezet ten behoeve van patiëntenvervoer.

Bij een van de acties heeft een Lynx-helikopter een bemanningslid van een vrachtschip met tweedegraads brandwonden, als gevolg van een explosie, geëvacueerd. Het schip, de Newlead Markela, bevond zich op dat moment ongeveer 90 kilometer noordwest van Den Helder.

Hoog water De langdurige regenval heeft afgelopen weekend in België en Zuid-Limburg voor de nodige overlast gezorgd. Enkele gemeenten rondom de Maas activeerden daarop hun crisisteams. Ook het Regionaal Militair Commando Zuid zette enkele officieren Veiligheidsregio in. Deze specialisten adviseren bij crises over eventuele inzet van Defensiepersoneel en -materieel. Dit bleek echter niet nodig.

De bom is middels een hefballon van de zeebodem getild en vervolgens onder duikvaartuig Hydra vervoerd. Foto: ministerie van Defensie

Vliegtuigbom Duikers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben afgelopen week een Amerikaanse vliegtuigbom van 1000 pond in Westkapelle geborgen. Het projectiel dat op een diepte van 2,5 meter in het water lag, is dezelfde dag tot ontploffing gebracht.

Op het politiebureau in Beverwijk lag een handgranaat die in de duinen van Wijk aan Zee door een wandelaar was gevonden. Deze is opgehaald door de EOD. Het bleek om een dummy-granaat te gaan.

Geniepiet steekt zijn handen uit de mouwen.

Sinterklaas Om de landelijke Sinterklaasintocht in Harderwijk in goede banen te leiden heeft geniepiet samen met genisten en militaire constructiespecialisten een tijdelijke voetgangersbrug gebouwd op een plek waar grote drukte werd verwacht.

Afghanistan

De Nederlandse Apaches beëindigen na 6 jaar hun inzet in Afghanistan. Foto: ministerie van Defensie

Gevechtshelikopters Apache-gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben vorige week hun bijdrage aan de ISAF-missie na 6 jaar beëindigd. De toestellen zijn onder meer ingezet voor verkenning, beveiliging van grond- en luchttransport en als gevechtsondersteuning voor grondtroepen.

Patria tijdens laatste konvooi van Deh Rawod naar Tarin Kowt. Foto: ministerie van Defensie

Panstervoertuigen Nederland heeft 81 Patria-pantservoertuigen verkocht aan Estland. In Afghanistan draagt Defensie begin december de eerste partij van 13 voertuigen over aan de Baltische staat. De Patria's blijven in Afghanistan want de Estlandse Defensie neemt ze direct in gebruik. Militairen van de RDTF en de Defensie Materieel Organisatie maakten de voertuigen ter plekke gereed voor de overdracht. De rest van de Patria's wordt in Nederland klaargemaakt voor levering. Voor de Esten, die al 2 Patria in gebruik hebben voor opleidingsdoeleinden, verzogt de landmacht een eenmalige onderhouds- en gebruikstraining. De staf op weg naar Kandahar Airfield. Foto: ministerie van Defensie

Verhuizing Met de verhuizing van de staf van de Redeployment Task Force (RDTF) van Tarin Kowt naar Kandahar Airfield (KAF) is de commandant, brigadegeneraal Jan Broeks, de laatste Nederlandse generaal die uit Uruzgan is vertrokken.

Omdat de terugtrekoperatie voorspoedig verloopt, is de RDTF flink uitgedund. De ongeveer 325 Nederlandse militairen die nu nog op Multinational Base Tarin Kowt verblijven, houden zich bezig met het gereedmaken van de laatste spullen voor transport. Voertuigen en materialen worden dagelijks richting Coevorden vervoerd. Dit gebeurt over zee en via luchttransport. Beschietingen Kandahar Airfield werd afgelopen week eenmaal beschoten met een 107mm raket. Bij de aanval is niemand gewond geraakt en is geen schade aangericht.

Irak

Bagdad De Internationale Zone in Bagdad, waar Nederlandse militairen werken bij Nato Training Mission Iraq, is afgelopen week 7 keer het doelwit geweest van een raketaanval. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen en is geen schade aangericht.

Achtergrondinformatie

* Archief weekoverzicht Defensie-operaties