Pilot bewijst werking PreventieConsult

vrijdag 19 november 2010

Huisartsen en deelnemers zijn positief over de werking van het PreventieConsult CMR (cardiometabool risico), kortweg PreventieConsult. Dit blijkt uit een pilot bij 16 huisartsenpraktijken in Nederland, dat het NIVEL heeft geëvalueerd.

Het PreventieConsult is een nieuwe methode waarmee mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade vroegtijdig opgespoord kunnen worden en de juiste behandeling krijgen.

De resultaten worden vandaag gepresenteerd op het landelijke congres van de NHG (beroepsvereniging voor artsen) in Groningen en gepubliceerd op de website van het NIVEL. Dit is ojok het startmoment van de gefaseerde implementatie van het PreventieConsult.
* Het PreventieConsult is een initiatief van:
* de beroepsverenigingen voor artsen (NHG, LHV en de NVAB)
* de Hartstichting

* Nierstichting Nederland

* het Diabetes Fonds

Pilot bewijst werking
Uit de door het NIVEL geëvalueerde pilot blijkt dat het PreventieConsult werkt in de praktijk en een goed hulpmiddel is voor het opsporen van mensen met een verhoogd risico op de genoemde 3 chronische ziekten.

De mensen die op uitnodiging van hun huisarts deelnamen aan de pilot, zijn tevreden over de heldere communicatie rondom het PreventieConsult en de aanpak van de huisarts en de praktijkondersteuner.

Bij 1 op de 5 mensen die zich op basis van de risicoschatting meldden bij de huisarts, zijn daadwerkelijk 1 of meerdere cardiometabole aandoeningen opgespoord.

Prof. dr. Pim Assendelft, hoogleraar huisartsgeneeskunde en woordvoerder namens de 6 partners achter het PreventieConsult: "Wij zijn erg blij met de pilotresultaten. Dit bevestigt dat er steun is voor het PreventieConsult bij de huisartsen. We hebben nu een krachtig middel in handen om vanuit de eerstelijnszorg mensen op te sporen van wie nog niet bekend is dat ze een risico hebben op deze chronische ziekten.

Nu worden nog veel mensen met een hoog risico niet gevonden, omdat er nog geen systematische screening is. Het PreventieConsult maakt preventie ook beter planbaar, waardoor veel zaken uitbesteed kunnen worden aan bijvoorbeeld een praktijkondersteuner."

Betere opsporing nodig
Er is een toename van chronische aandoeningen bij mannen en vrouwen als gevolg van een steeds ongezondere leefstijl:

* roken

* overgewicht

* te weinig bewegen

Om deze trend te keren, is meer focus nodig op het bevorderen van gezond gedrag om aandoeningen te voorkomen. Daarnaast laat de kwaliteit van het huidige aanbod aan gezondheidstests veel te wensen over. Een betere opsporing, begeleiding en behandeling van mensen met een verhoogd risico zijn daarom hard nodig.

Dat is ook het standpunt van veel huisartsen, zoals uit een eerder onderzoek van het NIVEL is gebleken. Daarom hebben de 3 fondsen en de artsenorganisaties de krachten gebundeld om het PreventieConsult te ontwikkelen.

Uit de pilot blijkt dat het PreventieConsult daadwerkelijk zorgprofessionals ondersteunt bij het beter en eerder in kaart brengen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes of nierschade. Het vormt de basis om passende leefstijladviezen te geven en behandeling in te zetten.

De implementatie van het PreventieConsult is een belangrijke stap naar een effectief preventiebeleid voor genoemde aandoeningen, verankerd in de eerstelijnszorg.

PreventieConsult
Het PreventieConsult is een pakket aan activiteiten voor eerstelijns zorgprofessionals om het risico op hart- en vaatziekten, diabetes of nierschade beter in kaart te brengen bij mensen tussen de 45 en 70 jaar.

Hebben mensen - op basis van een wetenschappelijk onderbouwde en toch eenvoudige vragenlijst - een verhoogd risico? Dan krijgen ze een gericht leefstijladvies óf het advies een afspraak te maken voor een PreventieConsult bij de huisarts.

De huisarts:

* doet aanvullend onderzoek

* geeft passende leefstijladviezen

* start indien nodig de behandeling

Zonodig verwijst deze door naar andere zorgverleners. De huisarts werkt nauw samen met:

* medewerkers 'aan de voordeur' zoals GGD'en en wijkverpleegkundigen
* medewerkers 'aan de achterdeur' in de vorm van bijvoorbeeld leefstijlprogramma's, stoppen met rokencursussen en meer bewegen

Denk daarbij aan samenwerking met fysiotherapie, diëtetiek, thuiszorg en gemeenten.

Invoering in fasen
Het PreventieConsult wordt vanaf november gefaseerd ingevoerd en is gebaseerd op de NHG-standaard 'Het PreventieConsult', module 'Cardiometabool' die in maart 2011 wordt gepubliceerd in 'Huisarts & Wetenschap'.

Financiering
Helaas kent Nederland nog geen financieringsstructuur voor deze vorm van preventie. De partners achter het PreventieConsult hopen spoedig met meerdere zorgverzekeraars afspraken te kunnen maken over opname van het Preventie Consult in het (aanvullende) verzekeringsaanbod.

Meer informatie
Ga voor meer informatie naar www.LekkerLangLeven.nl (opent in nieuw venster).