Gemeente Hulst

Neutrale Najaarsnota Hulst

Neutrale Najaarsnota Hulst

Ondanks de negatieve effecten van de economische crisis valt de Najaarsnota 2010 niet tegen.

Jaarlijks wordt er in het najaar een vooruitblik gegeven op de jaarrekening van het lopende jaar. De Najaarsnota 2010 is momenteel voorhanden en deze valt - ondanks negatieve effecten van de economische crisis - niet tegen.

De dalende werkgelegenheid heeft dit jaar gezorgd voor behoorlijk veel extra uitgaven in het kader van onder andere de Wet Werk en Bijstand en het vangnet voor zelfstandigen. Dit betreft zo'n 800.000 euro extra. Daarnaast is er sprake van extra kosten voor het collectief vervoer, lagere parkeeropbrengsten en kosten voor de controle en inspectie van gastouders in het kader van de kinderopvang. Tenslotte was ook de algemene uitkering uit het Gemeentefonds lager dan verwacht.

Gelukkig konden ook meevallers worden genoteerd, waardoor het negatieve saldo van de Najaarsnota kon worden beperkt tot 36.436 euro.

Zo wordt de opbrengst van de precariobelasting aanzienlijk hoger ingeschat dan voorzien (129.900 euro). Dit komt voort uit grote bouwprojecten waar langdurig gebruik is gemaakt van de openbare weg voor de opslag van bouwmaterialen. Daarnaast worden kosten die door de gemeente zijn gemaakt in het kader van de Gebiedsontwikkeling Perkpolder ingebracht bij de Perkpolder BV. Dit betreft een bedrag van ruim 327.000 euro. Verder waren er minder aanvragen voor aanpassingen in woningen van mindervaliden. Dit resulteert in een positief saldo van 170.000 euro. Ook werd er door de gemeente voor het bedrag van circa 53.000 euro meer (tuin)grond verkocht dan verwacht.

In de Najaarsnota zijn ook nog een aantal extra zaken voorzien en opgenomen. De meest opmerkelijke zijn daarbij de extra middelen voor een haalbaarheidsstudie voor de haven Walsoorden (50.000 euro) waarbij eenzelfde bedrag aan Europese subsidie wordt verkregen, de extra kosten voor de sanering van de - tijdens de rioolwerkzaamheden in de Lange / Korte Bellingstraat aangetroffen - vervuilde grond (160.000 euro) en het plaatsen van extra containers voor het inzamelen van plastic afval.

Al deze zaken zijn verwerkt in de Najaarsnota.

De raadscommissie Middelen buigt zich in haar vergadering van donderdag 2 december 2010 over deze nota.