KRO

KRO's Uit de Kast: Coming-out verhalen van jonge homo's en lesbiennes

Uitzenddatum: 21/11/2010

Online en op tv met Arie Boomsma

Vanaf zondag 21 november gaat KRO's Uit de Kast weer verder op tv. Eind mei ging tegelijkertijd met de kick off-aflevering ook het platform kro.nl/uitdekast online. Zo biedt de KRO een multimediaal concept voor jonge homo's, lesbiennes en hun omgeving om openheid en discussie over homoseksualiteit te stimuleren.

Op tv volgt Arie Boomsma vanaf 21 november jonge homo's en lesbiennes tijdens hun coming out. Zelf ziet Boomsma de noodzaak van een platform voor deze groep jongeren: "De homo-emancipatie lijkt in Nederland voltooid, maar er heerst soms nog een tamelijk harde opstelling over homoseksualiteit."

Parallel aan de tv-uitzendingen biedt Uit de Kast op internet een platform om vragen te stellen, antwoorden te vinden en de discussie aan te gaan. Een plek om coming out verhalen te delen. Voor zowel homoseksuele jongeren, als vrienden, ouders en iedereen die meer wil weten over de ins- en outs van de coming out.

Homoseksualiteit blijft bij de meeste jongeren een taboe. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs bleek vorig jaar nog dat de helft van de leerlingen van het voortgezet onderwijs meent dat je op school beter niet voor je homoseksualiteit uit kunt komen.

De noodzaak van het benoemen en omarmen van het onderwerp `coming-out' is waardevol blijkt mede uit de reacties op het online forum van KRO's Uit de Kast. Er is behoefte aan een plek om gevoelens onder woorden te brengen en te delen: "Ik denk dat mijn vrienden het vermoeden hebben dat ik homo ben, maar weet het niet zeker.Vaak krijg ik de vraag `Waarom heb je nou nog geen leuke meid, ben je homo ofzo?' Ik reageer dan meestal van dat ik te kieskeurig ben of dat ik het prima vind om alleen te zijn, maar eigenlijk wil ik zeggen "ja, ik ben homo, so what!" Maar ik durf het niet, bang om m´n vrienden te verliezen."

KRO's Uit de Kast online op kro.nl/uitdekast en vanaf 21 november vijf zondagen lang om 21.15 uur op Nederland 3.