Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 8 november 2010

Op zoek naar paddenstoelen in het Wildrijk
Ook voor kinderen een leuke belevenis!

De gids van Landschap Noord-Holland neemt u op zondag 21 november van 13.30 tot 16.00 uur graag mee in het Wildrijk. Het is al wat later in het seizoen, maar ook in deze tijd van het jaar zijn er nog genoeg paddenstoelen te vinden. Tijdens de excursie kunt u uw zintuigen volop gebruiken. Het wordt zien, ruiken, proeven en voelen.

Paddenstoelen spreken altijd tot de verbeelding. Ze hebben dikwijls prachtige kleuren. Enkele soorten die momenteel zijn te zien geven dit al aan: kaneelkleurige melkzwam, rode koolzwam, gele aardappelbovist, roodbruine schijnridderzwam en geelwitte russula. De paddenstoel met rood-witte stippen (de vliegenzwam) is ook volop te zien. Vaak lijken ze uit het niets te verschijnen en schieten letterlijk als paddenstoelen de grond uit. Anderen zijn het hele jaar te zien, zoals de berkenzwam. Voor de bomen waarop ze verschijnen ziet het er somber uit, na verloop van tijd leggen ze het loodje. Er zijn ook heksenkringen te zien. Wat dat zijn? De gids vertelt het graag! Wilt u extra genieten van de paddenstoelen? Neem dan een spiegeltje mee om ze nog beter te kunnen bekijken.

Ook zin in een bijzondere middag? Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaaar ¤ 2,50. Het Wildrijk is eenvoudig te vvinden door vanaf het Noordhollandsch Kanaal richting Sint Maartenszee te rijden. Meteen links is een parkeerplaats. Even verderop rechts van de kruising Zeeweg/Belkmerweg is de ingang van het Wildrijk. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

De vliegenzwam is altijd populair onder de deelnemers van de excursie. Foto Henk van Bruggen.
Noot voor redacties