Ingezonden persbericht


Reuzenparel op PAN Amsterdam

Amsterdam, 18 november 2010 - Op PAN Amsterdam wordt een van de drie grootste parels ter wereld aangeboden. PAN Amsterdam, de eigentijdse kunst- en antiekbeurs, opent op zondag 21 november in de Parkhal van Amsterdam RAI. De 126 handelaren in kunst, antiek en design beginnen in een sfeer van optimisme aan de beurs, het dieptepunt in de kunstmarkt lijkt voorbij. Opnieuw zijn er stukken met een bijzondere geschiedenis of van grote zeldzaamheid. Bijvoorbeeld een uiterst zeldzame parfumbrander, een gaaf Egyptisch houten godenbeeld en een jongensportret van Jan van Bijlert, ooit in Grieks koninklijk bezit. Als niet te missen primeur een aantal grote keramische vazen door Armando. PAN Amsterdam duurt tot en met zondag 28 november.

Objecten met geschiedenis of van grote zeldzaamheid


* De zoetwaterparel, Sleeping Lion, die Steltman Juwelier aanbiedt, behoort met een lengte van 7 cm en een gewicht van 120 gram tot de drie grootste parels ter wereld. De parel is rond 1765 door een parelkoopman van de VOC Batavia in Kanton gekocht. De parel heeft een intrigerende geschiedenis en is nu te koop voor ¤ 600.000.


* Een van de slechts vijf bekende geweren met een geëmailleerde radafdekking door Christian Herold in 1689 vervaardigd voor de beroemde 17de-eeuwse architect Wolf Caspar von Klengel. Hij heeft onder meer de stad Dresden herbouwd. De kolf van het geweer is ingelegd met strijdtaferelen en trofeeën naar ontwerp van Vredeman de Vries. Het wapen is het topstuk van Bernard C.M. Grijpma Kunst en Antiek.


* Kollenburg Antiquairs toont de enige complete 18de -eeuwse parfumbrander gemaakt van Meissen porselein, messing én zilver. Een subliem voorbeeld van ultieme luxe. Op een messing montuur staat een porseleinen figuurtje uit de Comedia dell'Arte. De parfumhouder en brander zijn van Parijs' zilver. Prijs ¤ 135.000.>


* De enige bekende boterboor in zilver is het exemplaar dat in 1783 cadeau is gedaan door de magistraat van IJlst. Dit unieke voorwerp is nu te zien bij John Endlich

Antiquairs. Waarschijnlijk was het een symbolische gift; het zilver is te zacht om werkelijk als boor te gebruiken. Boterboren zijn normaal gesproken van ijzer.


* Fauteuil NV 45 van Finn Juhl, met prachtige sculpturale armleggers, trekt de aandacht in het Design Paviljoen bij Histoire. Uitgevoerd in 1953 door de Deense meubelmaker Niels Fodder naar het ontwerp uit 1945 van de ontwerper Finn Juhl. Kenners zien de sculpturale armleggers als de mooiste binnen het Deens design. Prijs ¤ 9.0000.


* Van hoge klasse is het collier van Van Cleef & Arpels bij Fabery De Jonge Antique Jewellery. Het juweel bestaat uit een carré geslepen diamant van tussen 6 en 6,5 kt., omlijst door meerdere baguette geslepen diamanten, in totaal nog eens 16 kt., in de vorm van een driehoek. In origineel etui. Prijs ¤ 154.000.


* Van Hendrick Avercamp, geliefd om zijn winterse taferelen, brengt Koetser Gallery een winterlandschap met schaatsers. Kenmerkend voor de schilder zijn de winterse taferelen met vele personages en allerlei vormen van ijspret. Zo ook in dit schilderij, een van de weinige geschilderd op koper. Prijs ¤ 1.200.0000.


* Een bijzonder goed bewaard gebleven Egyptisch houten beeld dat drie goden in zich verenigt. Opvallend aan dit Ptah-Sokar-Osiris beeld is het prachtige gezicht starend in de eeuwigheid. De drie vertegenwoordigen de schepping, de bovenwereld en de onderwereld. Aangeboden door Kunsthandel Mieke Zilverberg voor ¤ 25.000.>


* Uit Grieks koninklijk bezit komt het levensgrote portret van een jongen ten voeten uit van de Utrechtse schilder uit de 17de eeuw Jan van Bijlert. Het jongetje draagt, zoals destijds gebruikelijk, een lang kleed. Hij is herkenbaar als jongen omdat hij een hondje dresseert. Dr. A. Wieg Fine Art vraagt rond ¤ 300.000.


* Atlas, een bronzen beeld van Lotta Blokker, is een eigentijdse interpretatie van deze mythische figuur. Opvallend is de ontroerende interactie tussen de drager en de ander die hij op de schouders torst. De Nederlandse Lotta Blokker heeft vooral in het buitenland bekendheid verworven. Bij Lara Wijsmuller Fine Art voor ¤ 69.000.


* Willem Hussem is op PAN goed vertegenwoordigd. Nouvelles Images brengt een aantal werken uit de periode 1958-'73. Ze omvatten zowel zijn lyrische als zijn abstracte periode, die pas de laatste tijd aan waardering wint. Wonderwood toont een lyrisch abstract werk uit 1964 en Madelon Eekels Kunsthandel één uit 1957 met veel rood.


* Jaap Polak brengt dit jaar tribal art, een presentatie van etnografica uit Oceanië, zwart Afrika en Zuid-Amerika. Ondermeer een vruchtbaarheidsmasker uit Kameroen, dat gebruikt werd bij dansrituelen, en een uiterst zeldzame houten figuur van een danseres, Zuid-Nias, Indonesië.


* PAN Amsterdam heeft de primeur met een groep grote keramische vazen van

Armando bij Galerie Willy Schoots. Zijn abstract gedecoreerde keramiek wordt vanaf volgende maand in Het Prinsessehof in Leeuwarden tentoongesteld.

Praktische informatie PAN Amsterdam

Wanneer zondag 21 t/m zondag 28 november 2010

Waar Parkhal van Amsterdam RAI, dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur

Op donderdag 25 en zondag 28 november tot 18.00 uur

Entree ¤ 15,00, CJP en 65+ ¤12,50, passe-partoutouts ¤ 40,00 / Catalogus ¤ 12,50 p>

Hoofdsponsor van PAN Amsterdam 2010 is Van Lanschot Bankiers