Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
19 november 2010
Start puberteit bij vrouwen genetisch bepaald

Onder embargo tot 21 november 19:00

Een internationaal team van wetenschappers van onder andere het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam hebben dertig nieuwe genen ontdekt die van invloed zijn op de leeftijd waarop de eerste menstruatie is. Zij publiceren hierover in het prestigieuze tijdschrift Nature Genetics.

Opvallend is dat deze genen ook van invloed zijn op de regulatie van het lichaamsgewicht en de vetstofwisseling. Het was al bekend dat vroegtijdige puberteit een risico is voor een slechte gezondheid en voor aandoeningen als overgewicht. Deze omvangrijke studie onder meer dan 100.000 vrouwen uit Europa, Australië en de VS laat zien dat er een genetisch verband is tussen vroegtijdige puberteit en het lichaamsvetgehalte.

De start en het verloop van de puberteit worden bepaald door een complexe reeks biologische processen, blijkt uit het onderzoek. Zo werden ook genen gevonden die te maken hebben met hormoonregulatie, celontwikkeling en andere mechanismen die verband houden met moment van de menarche (de eerste menstruatie).

NTR onderzoeker Jouke-Jan Hottenga van de VU: "Deze resultaten wijzen uit dat sommige vrouwen genetisch bepaalde gevoeligheid voor vroegtijdige puberteit en overgewicht kunnen erven van hun ouders. Deze bevindingen geven meer inzicht in de biologische processen en de interacties van genen die voor verschillende lichaamsfuncties van belang zijn."

Lisette Stolk, onderzoeker van Erasmus MC: "De eerste menstruatie is een van de gevolgen van puberteit bij meisjes. Wetenschappers weten al heel lang dat er voor het begin van de puberteit, en dus ook voor de menstruatie, een bepaald niveau aan voedingsstoffen aanwezig moet zijn in het lichaam. In deze studie hebben we gevonden dat de start van de puberteit en de menstruatie samenhangt met routes in het lichaam die te maken hebben met vetmetabolisme. We denken dat het menselijk brein deze soorten lichaamsvet kan detecteren en zo de puberteit laat beginnen."