Ingezonden persbericht


PAN Amsterdam 2010- diversiteit in kunst en antiek


Helvoirt, 22 juni 2010 - PAN Amsterdam, dé eigentijdse kunst- en antiekbeurs van Nederland is dit jaar van 21 t/m 28 november in de Parkhal van Amsterdam RAI. Op deze 24e editie doen 116 handelaren mee. In 2009 wist een recordaantal van circa 42.000 mensen hun weg te vinden naar de beurs. Voor ruim tweederde van alle bezoekers is PAN Amsterdam een jaarlijks terugkerend evenement in hun agenda. Zie www.pan.nl.

Diversiteit die inspireert
Op PAN Amsterdam komen heden en verleden samen: in schilderkunst, grafiek, design, zilver, glas en beeldhouwkunst, maar ook in Aziatische kunst en juwelen. Dat leidt van Brueghel tot Borzobohaty tot spannende combinaties. Eén ding hebben alle objecten gemeen: elke kunstvorm op PAN Amsterdam is van hoge kwaliteit en wordt vooraf door ruim tachtig deskundigen gekeurd op kwaliteit, conditie en authenticiteit.

Jan Brueghel de Jongere
Kunsthandel Salomon Lilian uit Amsterdam komt met een kleurrijk bloemstilleven van Jan Brueghel de Jongere (1601-1678). Een veelzijdig boeket met rozen, tulpen, irissen, lelies, leeuwenbekjes en anjers. Het kleurgebruik en de schildertoets doen vermoeden dat het werk kort na 1630 is geschilderd. In 1630 werd Jan Breughel de Jongere deken van het Sint Lucasgilde in Antwerpen, waar onder andere ook Peter Paul Rubens en Pieter Coecke van Aelst lid van waren geweest.

21e-eeuws reliëf
Het stalen reliëf van de Franse kunstenares Ania Borzobohaty (1972) wordt te koop aangeboden bij De Vierde Dimensie. Het kunstwerk kan worden beschouwd als schilderij, sculptuur of ontwerp van abstracte architectuur. Daarom doet het denken aan het voor De Stijl ideale ontwerp waar beeldhouwkunst, architectuur en schilderkunst tot een eenheid worden. Haar werk heeft echter invloed van de onder meer de Poolse kunstenares Katarzyna Kobro, leerling van Vasily Kandinsky, die bij De Stijl bekendheid genoot. Ania Borzobohaty studeerde in Polen, Spanje en Frankrijk en geniet internationale bekendheid, onder meer in Zuid Amerika en in Nederland.

Rondje PAN
Kunstliefhebbers die in een uur tijd een goed beeld van de diversiteit van PAN Amsterdam willen krijgen, kunnen dagelijks deelnemen aan Rondje PAN. Een aantal topstukken wordt nader toegelicht. Kosten ¤ 5,00 per persoon.

Praktische informatie PAN Amsterdam
Wanneer zondag 21 t/m zondag 28 november 2010 Waar Parkhal van Amsterdam RAI
Tijden dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur op donderdag 25 en zondag 28 november tot 18.00 uur geopend Entree p.p. ¤ 15,00; CJP en 65+ ¤ 12,52,50; passe-partouts ¤ 40,00 Catalogus ¤ 112,50

Hoofdsponsor van PAN Amsterdam 2010 is Van Lanschot Bankiers.