IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
zondag 21 november 2010
Nederland 2

11.30 - 12.00 uur: TOEKOMST TE KOOP!

TV-special over de Wilde Ganzen in Zuid-Afrika

De Wilde Ganzen vliegen elke week naar een andere bestemming om geld in te zamelen voor projecten in verre landen. Maar hoe wordt dat geld besteed en aan wie komt die hulp ten goede? De tv-special 'Toekomst te koop!' vertelt over het succesvolle Sizanani project in Zuid Afrika. De HIV/AIDS pandemie in Zuid-Afrika heeft grote gevolgen voor het leven van kinderen. Als ouders ziek worden of komen te overlijden, staan zij er vaak alleen voor. Sizanani vangt de kinderen op in hun eigen gemeenschap en bouwt samen met hun families aan een toekomst met kansen.

Ten oosten van Pretoria liggen de provincies Gauteng en Mpumalanga. In de vele townships groeit een kwetsbare generatie op. Veel kinderen zijn wees, of dreigen dat te worden - terwijl ze zorgen voor een seropositieve ouder. Bijna een vijfde van deze kinderen is bovendien zelf seropositief. Omgaan met HIV/AIDS op jonge leeftijd is niet makkelijk in een land waar nog steeds een groot taboe rust op deze ziekte.

In 'Toekomst te Koop!' volgen we het dagelijks leven van Andile (11) en Xolani (14) die door Sizanani ondersteund worden. Andile trekt met haar levendige mimiek in elke groep de aandacht. Bij de geboorte is Andile door haar moeder besmet geraakt met het HIV-virus. Ze woont nu bij haar oma. Ondanks de vele medicijnen die Andile slikt, voelt ze zich helemaal niet ziek en is vastbesloten om later gospelzangeres te worden.

Xolani, een slimme jongen met een prachtige lach, groeit ook op bij zijn oma. Zijn seropositieve moeder leeft nog wel, maar kan niet voor hem zorgen. Sizanani springt sinds kort bij met een maandelijks voedselpakket. Een zorg minder, zodat Xolani zich kan richten op school en hoge cijfers kan blijven halen. Zal hij wiskunde gaan studeren of tóch profvoetballer worden? De toekomst zal het leren...

Sizanani betekent 'elkaar helpen'. Het is het meest succesvolle project in de regio dat zich richt op hulp en zorg voor kwetsbare kinderen en wezen. De kern van Sizanani is dat de mensen in de gemeenschap zelf in staat worden gesteld elkaar te helpen. Wezen worden opgevangen door familie of gastgezinnen. Seropositieve ouders en kinderen krijgen toegang tot medicijnen. De kinderen gaan na school naar een community centre in hun buurt voor een warme lunch, huiswerkbegeleiding én een goed gesprek met een van de 'care workers'. In speciale bijeenkomsten en op kamp leren de kinderen hun trauma's te verwerken rond verlies en ziekte. Maar wat de kinderen vooral leren van Sizanani is dat ze een toekomst hebben. Een boodschap die de Wilde Ganzen van harte ondersteunt.

Deze reportage is eerder uitgezonden op 17 oktober.

Samenstelling en regie: Marijke Vreeburg; camera: Onno van der Wal, geluid: Marjo Postma; research: Lotje Dercksen; productie: Pauline Veltman; eindredactie: Gert CorbaIKON