Politie Hollands Midden Voorschoten Vechtpartij leidt tot elf aanhoudingen

De politie heeft in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 november elf verdachten aangehouden. Zeven van hen zijn minderjarig. De aanhoudingen zijn de uitkomst van geweld, belediging, opruiing en het niet voldoen aan bevel van de agenten. De onrust ontstond buiten het clubgebouw van een hockeyvereniging aan de Weddeloop waar een feest plaatsvond.

De politie werd rond 00.20 uur gebeld en de melder vertelde dat hij mishandeld was. Agenten gingen poolshoogte nemen. Op de parkeerplaats hing een wrange sfeer. Een groot aantal jongeren waren onder invloed van alcohol en zochten de confrontatie op. Juist op dat moment werd een 16-jarige Voorschotenaar vanwege zijn gedrag door de portier van het feest naar buiten geholpen. De jongen verzette zich hevig en zag kans om een politieman in de maag te stompen. Hij werd direct aangehouden, maar niet zonder slag of stoot. Hij verzette zich hevig en was ook niet vatbaar voor pijnprikkels die agenten gaven om hem onder controle te houden en handboeien om te kunnen doen. Uiteindelijk gaf het gebruik van pepperspray het gewenste effect.

Zijn broer, een 19-jarige Voorschotenaar, bemoeide zich met de aanhouding en sloeg een agent in haar gezicht. Ook hij kon met moeite worden aangehouden. De agenten hebben gebruik moeten maken van de wapenstok en politiehonden om de verdachten aan te houden. Inmiddels was er assistentie gekomen en werden meerdere jongeren aangehouden omdat zij grove beledigingen uitten en niet voldeden aan de bevelen van de agenten om zich te verwijderen en naar huis te gaan.

Met ongeveer dertig politiefunctionarissen, waaronder politie te paard en hondengeleiders, werd een linie geformeerd om de groep van ongeveer 50 jongeren weg te drijven en de rust op de Weddeloop terug te laten keren. Zodat de overige feestgangers veilig naar huis konden gaan. Een groep van veertig personen liep via de Admiraal de Ruytersingel om en zocht wederom de confrontatie met de politie. Zij gooiden met stenen en flessen, maar raakten gelukkig geen politieagenten.

In samenwerking met het bestuur van de vereniging, werden de nog andere aanwezige feestgangers, ruim 100 personen, uit het clubgebouw begeleid. De politie en het bestuur van de hockeyvereniging hebben komende week overleg over de oorzaak van de vechtpartij en het voorkomen hiervan in de toekomst.

Uiteindelijk heeft de politie deze avond elf verdachten aangehouden, waarvan zeven minderjarig. De ouders van de meeste minderjarigen kunnen hun zoon nadat de politie hen gehoord heeft ophalen. De twee Voorschotenaren worden in verzekering gesteld.

Politie en justitie tolereren geweld tegen functionarissen in een publieke functie niet en zullen daarom hard optreden tegen daders. Agenten zullen daarom altijd aangifte doen en eventuele schade achterhalen op de daders.