Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dordrecht, 21 november 2010

ACTIE DORDRECHT SCHREEUWT OM CULTUUR IS GROOT SUCCES!

Ruim 500 bewoners van Dordrecht verzamelden zich zaterdag rond 16.00 op het Statenplein om samen te schreeuwen voor cultuur en te zwaaien met witte zakdoeken. Daarmee gaven ze te kennen niet achter de plannen van het kabinet te staan om bovenmatig zwaar (ca. 20% van het budget) op cultuur te bezuinigen. Stadsdichteres Marieke van Leeuwen gaf het startsein voor de schreeuw met een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd gedicht.

Bezuinigen op cultuur!
Landelijke politieke plannen om in zeer korte tijd heftig te willen bezuinigen op cultuur, brengen publiek en kunstenaars in grote beroering. Vooral de podiumkunsten kunnen zwaar te lijden krijgen: alle soorten muziek, dans, musical, opera, toneel, cabaret, kindertheater, muziekscholen, amateurkunst, worden door dergelijke bezuinigingen buiten verhouding zwaar getroffen.

Daarom vond in heel Nederland op 20 november de actie "Nederland schreeuwt om cultuur"plaats. In 63 steden zijn manifestaties georganiseerd als protest tegen de rigoureuze bezuinigingen. In de hoop hiermee de politiek tot een redelijker koers te bewegen, in plaats van de botte bijl.

Actie in Dordrecht
Door allerlei kunstenaars werden van 13.00-16.00 uur in de binnenstad korte optredens georganiseerd. Orkesten, popbands, koren, muziek ensembles, theatergroepen en beeldend kunstenaars doken op tal van plekken om na 10 minuten weer te verdwijnen. Gebouwen met een culturele functie werden te koop aangeboden. Het publiek kon een petitie tekenen tegen het regeringsbeleid. Rond 16.00 trokken kunstenaars en publiek naar het Statenplein om samen te schreeuwen voor cultuur.

Op www.dordrechtschreeuwtomcultuur.nl zijn filmpjes en foto's te zien van de optredens. Onder de volgende link is een opname van het gedicht te vinden: http://www.youtube.com/watch?v=LUGdPaxzK9c .

Nederland schreeuwt om Cultuur is een initiatief van Kunsten '92, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, Nederlandse Museumvereniging en FNV KIEM. Voor de volledige tekst van het manifest zie: http://blog.nederlandschreeuwtomcultuur.nl/