Is er een toekomst voor de koffieshops?


HAARLEM, 20101121 -- De regering wil coffeeshops dwingen om buitenlanders de toegang te weigeren, in andere woorden, coffeeshops moeten mensen discrimineren die niet in Nederland wonen door ze de toegang en het verworven recht om een joint te roken, te ontzeggen. Deze nieuwe regel is in strijd met de grondwet en dwingt mensen te discrimineren. Nol van Schaik, Coffeeshopondernemer van Willie Wortel in Haarlem, klaagt aan:

"De uitkomst van de Nederlandse verkiezingen stuurt een schokgolf door Europa, omdat Nederland nu praktisch geregeerd wordt door Geert Wilders, de EU kijkt ons met argusogen aan. Wilders gedoogsteun voor een rechts minderheidskabinet lijkt wel een scherts na ons gecultiveerde gedoogbeleid.

De Partij van de Vrijheid is tegen coffeeshops, tegen cannabis en tegen haar consumenten. In het verkiezingsprogramma waren ze heel duidelijk. 'Het einde van het gedoogbeleid. Het sluiten van alle coffeeshops en het einde van gratis heroine-verstrekking.' Voor een partij die prat gaat op vrijheid zie ik alleen opsluiting van andersdenkenden, afsluiting van tolerantie en uitsluiting van minderheden. Vrijheid? Nee, dat zie ik niet.

Wij, de laatste 700 coffeeshop entrepeneurs, vreesden het ergste toen Wilders als grote winnaar uit de verkiezingsstrijd kwam. Nog meer toen duidelijk werd dat een coalitie met linkse partijen onmogelijk werd gemaakt. De messen werden geslepen en het machtsbeluste CDA schoof zijn eigen principes aan de kant om te kunnen blijven regeren.
We moesten even lachen om de ironie dat Wilders zijn partners in de coalitie, het CDA en de VVD, gedoogde terwijl hij met alle geweld ons gedoogbeleid om zeep wil helpen.
Nadat de drie musketiers hun venijnige regeerakkoord hadden gepresenteerd, werd het duidelijk dat de burger mag betalen voor de fouten van de gierige bankiers. Geertje moest wel wat water bij de wijn doen want het gedoogbeleid blijft, al is het met wat nieuwe pestregeltjes.

Het gedoogkabinet kwam met twee nieuwe regels in onze zwaar overgereguleerde branche.

- Coffeeshops worden besloten clubs, wat betekent dat buitenlanders niet meer welkom zijn en dat je met een pas beperkt wordt tot 1 shop of 1 gemeente.

- Geen coffeeshops binnen een straal van 350 meter van scholen. In Haarlem zouden dan slechts 5 van de 16 shops open blijven.

Op de buitenlandse cannabisforums die ik regelmatig volg, werd het snel duidelijk dat toeristen niet meer naar Amsterdam komen als dit doorgaat. Het nieuws is voor hen nauwelijks te geloven. Amsterdam zal zijn status als vrijhaven zo snel verliezen. Ik kon hierop tot nu toe geen goede reactie geven, we zagen door de planten de kwekerij niet meer. Ondertussen verzamelde ik genoeg informatie om de feiten van de fictie te onderscheiden.

De regering wil coffeeshops dwingen om buitenlanders de toegang te weigeren, in andere woorden, ze willen dat we mensen discrimineren die niet in Nederland wonen door ze de toegang te ontzeggen en het verworven recht om een joint te roken. Deze nieuwe regel is in strijd met de grondwet en dwingt mensen te discrimineren. Coffeeshophouders zullen de staat aanklagen voor geforceerde discriminatie. Ik zal de eerste zijn en ik zal het geschil winnen. We hebben nog steeds wat rechten in Holland. Ik discrimineer niet en ik discrimineer ook niet onder dwang.
Elke buitenlander die de toegang geweigerd wordt kan de Nederlandse staat aanklagen wegens discriminatie. En we zullen winnen, geen enkele club met leden mag mensen weigeren op grond van religie, huidskleur of nationaliteit.

De proef met de wietpas in Maastricht gaat niet door, zowel de gemeente als de plaatselijke coffeeshop ondernemers hebben de pilot afgewezen. Dat wil zeggen dat er geen voorbeeld komt om op te volgen, waarmee 'project wietpas' dus eigenlijk als mislukt kan worden beschouwd.
Buitenlandse bezoekers kunnen dus gewoon naar Nederland blijven komen om in een relaxte coffeeshop een joint of bong te roken, zoals gewoonlijk, de laatse 40 jaar!

Het afstandscriterium is nu ook al jaren onderwerp van gesprek. De Haarlemse gemeenteraad kan simpelweg gewoon niet voldoen aan deze criteria. Het zou namelijk miljoenen kosten om de shops te verhuizen en dat op kosten van de staat. Ik kan alleen spreken voor Haarlem maar ik denk dat dit voor heel Nederland geldt. De eisen van de nieuwe regering zullen de coffeeshops waarschijnlijk nauwelijks raken.
Ik had het nog erger verwacht, dus ik kan eigenlijk alleen opgelucht zijn met deze twee 'nieuwe' regels die uit de lucht gegrepen zijn. Wij, de Nederlandse coffeeshophouders, zullen ook dit overleven, zoals altijd."


Nol van Schaik,
Coffeeshopondernemer van Willie Wortel in Haarlem.
Email: wortel@hempcity.net
Bron: www.CoffeeSHopNEWS.nl