Gemeente Kerkrade

Bewegen, mobiliteit, participeren en gezond leven Deze punten zijn van groot belang voor de levenskwaliteit van iedereen, jong en oud. Vallen is bij ouderen helaas de belangrijkste natuurlijke oorzaak van letsel en overlijden. Om uw kwaliteit van leven optimaal te houden is een goede conditie dan ook bijzonder belangrijk. Door zo fit als mogelijk te blijven kunt u de kans op een val(ongeluk) verkleinen. Met een goede aanpak kunt u veel voorkomen.

Wat kunt u doen?
Door tenminste 5 keer per week een half uur matig tot intensief te bewegen blijft u al fit. Dit bereikt u door regelmatig te bewegen of te sporten (bijvoorbeeld Meer Bewegen voor Ouderen via Impuls en D'r Pool of middels een abonnement bij een sportschool of het zwembad). Daarnaast helpt het om regelmatig te wandelen of te fietsen. Hierdoor behoudt of verbetert u uw conditie en maakt u minder kans op een val(ongeluk).

Hoe werkt Valpreventie, Kerkrade in Balans
Woont u in Kerkrade en bent u 65 jaar of ouder, dan kunt u advies en oplossingen krijgen voor uw conditie en leefomgeving. Hiervoor kan een veiligheidsadviseur bij u thuis op bezoek komen. Zaken die dan worden besproken en getest zijn onder andere uw conditie, evenwicht, zichtvermogen, schoeisel, medische achtergrond en de veiligheid in uw woning. Samen met de veiligheidsadviseur worden oplossingen gezocht. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en vraag wordt gekeken waarvoor u in aanmerking komt.

Vanaf 2011 krijgen alle Kerkradenaren van 65 jaar of ouder een uitnodiging voor een huisbezoek. Dit gebeurt gefaseerd, per buurt. Aanmelding is ook mogelijk via uw huisarts, fysiotherapeut of Wmo consulent. Wilt u niet wachten op de uitnodiging, dan kunt u meer informatie krijgen via telefoonnummer 5456351.

Samenwerking
Valpreventie `Kerkrade in Balans' is een initiatief van de gemeente Kerkrade, de Seniorenraad Kerkrade en Impuls Kerkrade. Er wordt samengewerkt met CZ Groep, GGD Zuid Limburg, Atrium Medisch Centrum Parkstad, MeanderGroep Z.L., Fysiotherapeuten aangesloten bij de FOZL, Huisartsen met een OUD-praktijk en Parkstad in Beweging.