Gemeente Asten recreatieverblijf in aanmerking voor legalisatie

Permanente bewoners recreatieverblijf in aanmerking voor legalisatie

Permanente bewoners van recreatieverblijven in Asten komen mogelijk in aanmerking voor een persoonsgebonden gedoogbeschikking, ontheffing of omgevingsvergunning. Op 2 maart jl. heeft het college van burgemeester en wethouders hierover besloten en is aan de hand daarvan een plan van aanpak opgesteld.
Dit plan stelt dat personen die kunnen aantonen dat ze voor 1 januari 2010 permanent in een recreatiewoning woonden, hiervoor in aanmerking kunnen komen. In de overige gevallen wordt vanaf dat moment handhavend opgetreden wegens strijd met het bestemmingsplan.

Recreatieparken
Het gaat om de bewoning van een recreatieverblijf op een van de twee parken in Asten. Dit zijn "Recreatiepark Prinsenmeer" en "Landgoed Kraneven". Op deze recreatieparken zijn de bestemmingsplannen "Recreatiecentrum Oostappen 1997" en "Buitengebied Asten 2008' van toepassing. In beide bestemmingsplannen is het verbod op permanente bewoning van recreatieverblijven opgenomen. Dit betekent dat de verblijven op deze parken gebruikt mogen worden voor recreatief verblijf en dat permanente bewoning van de recreatieverblijven niet is toegestaan.

Beleid vastgesteld
Op 7 december 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten hierover beleid vastgesteld. De raad van de gemeente Asten heeft op 25 januari 2005 met de beleidsnotitie "Permanente bewoning op recreatieverblijven" ingestemd. Dit beleid is op 16 december 2004 in het plaatselijk Weekblad Peelbelang gepubliceerd. Voor de uitvoering van dit beleid heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten op 2 maart 2010 een Plan van Aanpak vastgesteld.

Inventarisatie
Een onderdeel van het plan van aanpak is het inventariseren van de nog niet bekende gevallen van permanente bewoning van recreatieverblijven op beide parken. Het college heeft het bureau MB-ALL B.V. opdracht verleend om deze inventarisatie uit te voeren. De medewerkers van MB-ALL zijn aangewezen als toezichthouder en beschikken over een legitimatiebewijs. De werkzaamheden van deze toezichthouders bestaan uit visuele controles van de recreatieverblijven. Deze voeren ze uit vanaf de publiek toegankelijke paden en wegen.

Registratie gegevens
Om toe te kunnen zien op de naleving van het verbod op permanente bewoning, wordt een registratie en/of dossier met uw persoonsgegevens aangelegd. De registratie bestaat in ieder geval uit naam-, adres- en eigendomsgegevens en kan ook worden aangevuld met informatie uit andere gegevensbronnen indien dit nodig is.

Wet bescherming persoonsgegevens
Uiteraard wordt er zorgvuldig met deze gegevens omgegaan. De verzameling van persoonsgegevens is gebonden aan de voorschriften van de Wet bescherming persoonsgegevens. Onder andere betekent dit dat een melding bij het College bescherming persoonsgegevens moet worden gedaan waarin is vastgesteld voor welk doel de persoonsgegevens worden verzameld en welke gegevensbronnen worden geraadpleegd. De gemeente Asten heeft een dergelijke melding gedaan. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens, www.cbpweb.nl.

Neem gerust contact op
Hebt u nog vragen? Neem dan gerust contact op met mevrouw E. van Amelsfoort van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Zij is op maandag en dinsdag te bereiken via telefoonnummer (0493) 671 212 of per mail e.vanamelsfoort@asten.nl.