Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Beleid, informatie en technologie | Nieuwe webpublicaties

Ter voorbereiding op het WRR-Rapport iOverheid dat in februari 2011 verschijnt, zijn een aantal casestudies uitgevoerd in opdracht van de WRR. Het vertrekpunt van de casestudies die voor dit project (aangeduid als het project Beleid, Informatie en Technologie) zijn uitgevoerd, is de zoektocht naar de rol en verantwoordelijkheid van de overheid bij de inzet van ICT. Daarbij richt het project zich meer in het bijzonder op een tweetal vragen:


1) Wat zijn de consequenties van de inzet van ICT voor de relatie overheid-burger en welke tendensen zijn daarin zichtbaar?


2) Wat is de betekenis van deze consequenties vanuit de verantwoordelijkheid van de overheid wanneer ze ICT inzet in bedrijfsvoering, beleid en beleidsuitvoering?

Om de onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden zijn twee typen onderzoek uitgezet bij zowel interne als externe auteurs. De zogenaamde domeinstudies schetsen ontwikkelingen op een breder (beleids)terrein, zoals de zorg, mobiliteit of risicosignalering bij jeugdigen. De zogenaamde blackbox-onderzoeken geven een weergave van de dynamiek op een veel specifieker gebied of rondom een specifieke toepassing binnen een bepaald terrein, zoals biometrie op het paspoort, het EPD of het Veiligheidshuis. Deze blackboxen worden in empirische zin `opengebroken', om de spelers, interacties, verwevenheden en afhankelijkheden die de ontwikkelingen en keuzes sturen, in kaart te kunnen brengen.

De studies zijn te raadplegen via de onderstaande links:

Attema, J. en D. de Nood (2010) Over de rolverdeling tussen overheid en burger bij het beschermen van identiteit, WRR-Webpublicatie nr. 47

Potters, P. en M. de Vreeze (2010) eCall Blackbox, WRR-Webpublicatie nr. 48

Bonthuis, M-J. en J. Holvast (2010) Blackbox-onderzoek Veiligheidshuizen, WRR-Webpublicatie nr. 49

Loon, M. van (2010) Goed opdrachtgeverschap jegens ICTU, WRR-Webpublicatie nr. 50

De serie WRR-webpublicaties omvat studies die in het kader van de werkzaamheden van de WRR tot stand zijn gekomen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud en de ingenomen standpunten berust bij de auteurs.