NAF-architectuurprijs 2010 naar Dienst Regelingen van Min. van EL&I

25/11/2010 12:00

Nederlands Architectuur Forum

De NAF-architectuurprijs 2010 is toegekend aan de Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie.

De jury herkent in de architectuur, de gehanteerde principes en de gekozen aanpak de fundamentele verandering die de Dienst Regelingen ambieert. Ofschoon de architectuur nog niet is geoperationaliseerd in de zin van werkende en in beheer zijnde IT-oplossingen, herkent de jury de eerste resultaten ervan; een werkend laboratorium waarin concepten worden "proefgedraaid", draagvlak ervoon in de organisatie en de eerste doorgevoerde bestuurlijke en organisatorische vernieuwingen. De overgang naar een "rules-based" procesbesturing, is de basis voor zowel een snelle en adequate dienstverlening naar de klant, als ook het fundament voor flexibiliteit, nodig om wijzigingen in regelgeving als gevolg van veranderend beleid snel te kunnen doorvoeren. De jury herkent dit als een fundamenteel en vernieuwend aspect in de architectuur, en valide voor brede toepassing binnen het IT-werkveld van de overheid.

De relatie tussen de architectuur en realisatie is helder weergegeven met de "grondplaat van DR", met daarin duidelijk afgebakende domeinen, dit als basis voor toepassing van SOA, BPM en event-driven (EDA) concepten. De jury is zeer onder de indruk van de wijze waarop de realisatie van deze architectuur is ingebed in de totale veranderstrategie van de Dienst Regelingen: Veranderingen op het gebied van dienst verlening, processen, organisatie inrichting en besturing, en IT (architectuur) worden op een geïntegreerde wijze bestuurd en doorgevoerd. Er is duidelijk aandacht voor de balans "vernieuwing versus going concern", waarbij in vernieuwing een exploratieve en iteratieve aanpak wordt gevolgd. Het gehele integrale veranderingstraject is bestuurlijk verankerd bij de directie van DR. De zekerstelling dat de architectuur voldoet aan de eisen van de toekomstige gebruikers, is geborgd in de aanpak, door klanten en opdrachtgevers intensief te betrekken bij de realisatie van nieuwe diensten en vormen van dienstverlening.

Voor meer informatie over de procedure en de genomineerden: http://www.naf.nl/nl/naf-prijzen/





http://www.naf.nl/nl/naf-prijzen/