GroenLinks
Reizigers willen ook dubbel spoor bij Almere

Donderdagochtend voerde GroenLinks actie op verschillende stations in Noordoost en Midden Nederland. Het kabinet wil het spoor van de Flevolijn bij Almere niet verdubbelen en GroenLinks vindt dat onbegrijpelijk. Tweede Kamerlid Ineke van Gent was het wachten op geld van het kabinet beu en legde op station Almere Centrum alvast de eerste stukken rails neer.

Komende maand besluit de Tweede Kamer over het spoor tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. GroenLinks is daarom eind oktober een online handtekeningenactie voor dubbel spoor gestart. Van Gent nam donderdagochtend het initiatief voor de spoorverdubbeling door de eerste nieuwe spoorstaven neer te leggen op station Almere Centrum. Haar oproep aan de reizigers om de GroenLinks actie te steunen viel in goede aarde. Mensen ergeren zich aan de overvolle treinen en de vertragingen. Dat wordt nog erger als de Hanzelijn van Zwolle naar Lelystad eind 2012 wordt opgeleverd.

Van Gent: "Het kabinet trekt ruim vier miljard euro uit om de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere flink te verbreden. Voor het spoor is maar 1,6 miljard beschikbaar. Van mij mogen de uitgaven aan snelwegen wel een onsje minder, zodat er voldoende geld overblijft voor het verbeteren van het spoor in die regio. Dat heeft een positief effect op het hele noordoosten van Nederland."

Motie

GroenLinks heeft een motie ingediend om alsnog geld voor de spoorverdubbeling op tafel te krijgen. Het nieuwe kabinet heeft 500 miljoen per jaar extra uitgetrokken voor infrastructuur. GroenLinks vindt dat extra spoor bij Almere prioriteit moet krijgen. Deze motie komt na de begrotingsbehandeling in stemming. Hieronder is de motie te downloaden.