Politie Hollands Midden

Nieuwkoop e.o. - Meer verdachten van inbraak aangehouden

Nieuwkoop e.o., 25-11-2010 o Er zijn nog steeds inbraken in Nieuwkoop en omgeving. De politie vraagt aan bewoners om verdachte situaties te melden via 112. Dat het werkt bleek afgelopen zaterdag toen Nieuwkoopse jeugd samen met de politie drie inbrekers wist te pakken.

De verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de Rechter-Commissaris die heeft besloten hun voorarrest te verlengen met 14 dagen. De verdachten zitten in beperking. De politie doet verder onderzoek naar hun betrokkenheid bij andere inbraken.

Gezamenlijk de strijd aan tegen woninginbraken De inbraken zijn helaas nog niet gestopt. Daarom de oproep om nog steeds alert te zijn en te bellen met 112 bij verdachte situaties. Te denken valt aan een onbekende auto, vreemde personen of andere situaties die u niet vertrouwt.

Inbraak in bedrijf Ter Aar Zo werd er in de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 november ingebroken bij een watersportbedrijf aan de Westkanaalweg in Ter Aar. Uit het bedrijf werden meerdere buitenboordmotoren gestolen. Enkele uren na de diefstal werden drie Roemeense mannen bij de grens Duitsland/Oostenrijk aangehouden (ongeveer 830 kilometer). In hun auto werden buitenboordmotoren aangetroffen die van het bedrijf uit Ter Aar afkomstig bleken te zijn. Deze mannen zitten vast in de cel in Duitsland. Het Openbaar Ministerie doet het verzoek de verdachten over te laten brengen naar Nederland. De recherche van het politiedistrict Rijn- en Veenstreek van Politie Hollands Midden doet verder onderzoek.

Uiteraard blijft de politie ook extra alert. De politie houdt de komende tijd de bekende woninginbrekers scherp in de gaten, agenten op straat hebben relevante informatie om zo zoveel mogelijk woninginbraken te voorkomen en natuurlijk is de politie extra aanwezig in wijken waar veel wordt ingebroken.

Snelwegcriminaliteit Woonkernen die vlak langs of dichtbij rijkswegen liggen hebben vaker last van rondtrekkende criminelen. De criminelen nemen een afslag, slaan in een nacht hun slag door woning en autos in te breken en verdwijnen weer snel via de snelweg. Het vermoeden is dat deze criminelen ook Roelofarendsveen, Oude Wetering, Rijpwetering, Ter Aar en Nieuwkoop aandoen. Alhoewel het ook niet uit te sluiten is dat lokale veelplegers hun slag slaan tijdens de donkere dagen.

Verklein uw kans op een inbraak met 90% Uit onderzoek blijkt dat een woning die voldoet aan het Keurmerk Veilig Wonen, 90% minder risico op inbraak heeft. Verder geven de meeste verzekeraars korting op de premies van uw inboedelverzekering als u huis beveiligd is volgens het Keurmerk. Het gaat er bij het Keurmerk niet om dat u beveiligingscamera´s of iets dergelijks in huis heeft hangen. Het gaat er met name om dat de juiste sloten op de ramen en deuren zitten. Kijk voor meer informatie hierover op www.politiekeurmerk.nl.

Aanhoudingen door Nieuwkoopse jongeren Een jongen uit Nieuwkoop zag drie mannen in de Roelofstraat die zich verdacht ophielden. De jongen is vervolgens naar vrienden toegegaan en samen zijn zij in de auto gestapt. In de wijk reden zij rond om de verdachten weer te kunnen vinden. In de brandgang nabij de Weissenbruchlaan zagen zij de drie verdachten weer staan. De verdachten renden bij het zien van de jongeren te voet weg, de auto achterlatend. De jongeren blokkeerden de auto van de verdachten en belden de politie. Inmiddels nam het aantal Nieuwkoopse jongeren in aantal toe.

De agenten en ongeveer 20 jongeren zette de zoektocht naar de verdachten gezamenlijk door. Een politiehond en een helikopter ondersteunden de zoekactie. Uiteindelijk werd er in de Heemtuinen spullen gevonden die mogelijk van diefstal afkomstig waren. Even later kwam het nieuws dat de verdachten door de jongeren gezien waren bij de bushalte op de Achterweg. Op de Achterweg werden de agenten opgewacht door een grote groep jongeren die allen naar de bushalte wezen. De drie mannen in de bushalte voldeden aan het signalement en zijn aangehouden. De verdachten van 20 en 22 jaar zijn afkomstig uit Ede. Een 23-jarige verdachte is zonder vaste woon- of verblijfplaats.