Nederlandse Zorgautoriteit


Vrijgevestigde GGZ kan gebruik maken van bevoorschotting

25-11-2010

Oplossing voor financieringsprobleem

Er is een oplossing voor de financieringsproblemen van vrijgevestigde psychologen, psychiaters en psychotherapeuten. Vrijgevestigden in de GGZ kunnen vanaf 1 januari 2011 gebruik maken van permanente bevoorschotting door zorgverzekeraars. Hiermee is een oplossing gevonden voor een probleem dat eerder via de motie van Gerven werd aangekaart.

De NZa juicht het toe dat er een oplossing is gekomen voor het financieringsprobleem van vrijgevestigden. Vrijgevestigde psychologen, psychiaters en psychotherapeuten kunnen vanaf 1 januari 2011 gebruik kunnen maken van permanente bevoorschotting voor het werk dat zij doen. Omdat behandeltrajecten in de GGZ lang kunnen duren, duurt het ook lang voordat behandelaars een diagnosebehandelingcombinatie (DBC) kunnen afsluiten en een declaratie kunnen versturen. Hierdoor kunnen vrijgevestigden in de financiële problemen komen.

Motie van Gerven
In 2008 diende kamerlid Van Gerven (SP) een motie in om de financiering voor vrijgevestigden te verbeteren. De NZa had de mogelijkheid om via regulering de financiering te verbeteren door de nadere regel Declaratiebepalingen DBC GGZ aan te passen. De NZa vindt een decentrale oplossing door partijen wenselijker dan een door de NZa vastgestelde regeling en zij heeft partijen daarom de mogelijkheid gegeven met een alternatief te komen. De NZa vindt de door de verzekeraars aangedragen oplossing voldoende om de nadere regel niet aan te passen.