Woningcorporatie Ymere

Tekort duurdere huurwoningen voor middeninkomens blijvend

25-11-2010

Vanaf 1 januari 2011 komen huishoudens die meer dan 33.614 euro verdienen, alleen nog maar in aanmerking voor vrije-sector huurwoningen.

In de noordelijke Randstad is een aanhoudend grote vraag naar duurdere huurwoningen voor huishoudens met een jaarinkomen tussen de 33.000 en 45.000 euro. Juist in deze prijsklasse komen amper woningen beschikbaar. Er is op korte termijn ook geen zicht op substantiële uitbreiding van het beperkte aanbod.

Jonge starters gaan op zoek naar andere oplossingen, terwijl de belangstelling om te gaan huren sterk groeit bij mensen met een koopwoning. Voor volgend jaar verwacht woningcorporatie Ymere een verdere groei van de vraag door Europese regelgeving.

Meer zoekers dan woningen
Dat blijkt uit de nieuwste marktgegevens van Ymere. Ymere verhuurt bijna 78.000 woningen in de noordelijke Randstad, waarvan 2.800 woningen in de vrije huursector. Dat zijn woningen met een huur boven de 650 euro. Jaarlijks komen slechts enkele honderden vrije sector huurwoningen van Ymere beschikbaar voor een nieuwe huurder: zon 300 door uitbreiding en circa 300 door mutaties. Voor deze woningen staan nu ruim 11.000 geïnteresseerde zoekers geregistreerd.

Meerderheid nu in sociale huurwoning
Circa 85% van deze mensen wil of kan niet meer huur betalen dan 900 euro per maand. De groep die in staat is meer dan 900 euro huur per maand te betalen (door meer dan 45.000 euro per jaar te verdienen), blijft al jaren ongeveer even klein.

58% van de belangstellenden voor een vrije sector huurwoning zou bij verhuizing een sociale huurwoning achterlaten (een woning met een huur tot circa 650). Voor Ymere is dit een belangrijke reden om actief te zijn op de markt van vrije sector woningen. De sociale huurwoningen die worden verlaten door mensen die een wooncarrière maken, komen dan beschikbaar voor mensen op de wachtlijsten.

Minder jongeren, meer woningeigenaren
De groep jonge woningzoekenden die belangstelling heeft voor een duurdere huurwoning van Ymere, werd kleiner. Het aantal zoekers jonger dan 34 jaar is met bijna 10% gedaald. De trend dat steeds meer mensen met een koopwoning een vrije sector huurwoning in de noordelijke Randstad ambiëren, zet door. Ymere signaleert een sterke stijging van ruim 10%.

Kansen voor starters op koopmarkt
Dennis van der Burgt, manager Wonen & Stijl bij Ymere verklaart waarom: "Ik denk dat het vooral te maken heeft met de kredietcrisis. Jonge woningzoekenden tot 35 jaar zijn veelal starters en hebben nu volop kansen in de huidige koopmarkt. De prijzen staan onder druk, ze kunnen tegen een lage rente een hypotheek krijgen, er is voldoende keuze en ze laten doorgaans geen koopwoning achter."

"Daar staat de sterk toegenomen vraag tegenover van mensen die een koopwoning achterlaten. Deze mensen hebben bijvoorbeeld te maken met betalingsproblemen bij de maandelijkse hypotheekverplichtingen of achteruitgang in inkomen, bijvoorbeeld door verlies van een baan. Deze mensen geven dan de voorkeur aan huren. Al dan niet tijdelijk en misschien niet altijd vrijwillig."

Van der Burgt vervolgt: "Andere woningeigenaren die zich inschrijven, zijn senioren die de overwaarde van hun woning willen verzilveren, en tegelijkertijd een woning willen die beter past bij een nieuwe levensfase. Dat hun volgende woning een huurwoning kan zijn, is voor hen blijkbaar een serieuze optie."

Vraag naar comfort verandert
De vraag naar vrije sector huurwoningen in Amsterdam en Haarlem is nog verder toegenomen. In de andere steden waar Ymere actief is, zoals Almere en Haarlemmermeer, blijft de vraag constant. Hoe lager de gewenste prijsklasse in de vrije sector, des te schaarser is het aanbod op de woningmarkt in de noordelijke Randstad.

De vraag naar woningen met een huurprijs tot 1.000 per maand blijft stabiel, naar woningen van meer dan 1.200 huur per maand is iets minder vraag dan een jaar geleden. Het laatste jaar is de vraag naar luxe afgewerkte huurwoningen afgenomen. De vraag verschuift naar woningen met een comfortabel basispakket, die direct te betrekken zijn zonder dat de nieuwe huurder er veel geld in hoeft te investeren.

Volgend jaar nog meer geïnteresseerden
Van der Burgt verwacht volgend jaar veel meer inschrijvingen van mensen met een sociale huurwoning: "Vanaf 1 januari 2011 komen huishoudens die meer dan 33.614 euro verdienen, alleen nog maar in aanmerking voor vrije-sector huurwoningen. Wie boven die grens zit en volgend jaar wil verhuizen naar een andere huurwoning, is voortaan op de vrije-sector huurmarkt aangewezen."