Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

25 november 2010, 16.00 uur

Genisten van 113 Pantsergeniecompagnie /11 Pantsergeniebataljon uit Wezep hebben vorige week in Enschede de politie van het Korps Twente ondersteund bij het zoeken naar vuurwapens.

Met detectoren werd onder meer een weiland doorzocht waar een dag eerder een ton met munitie was gevonden.

Duiker van de DDG in actie. Archieffoto ministerie van Defensie

Misdrijf Duikers van de Koninklijke Marine hebben afgelopen week in het Amsterdam-Rijnkanaal naar bewijsmateriaal van een misdrijf gezocht. Dit gebeurde op verzoek van de forensische opsporing van de politie Utrecht. 7 Marineduikers van de Duik- en Demonteergroep (DDG) hebben vanaf het duikvaartuig Nautilus een gebied van 70 bij 20 meter afgezocht. De vliegtuigbommen zijn op de springplaats bij Nieuwvliet-Bad tot ontploffing gebracht.

Cadzand De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vorige week in het Zeeuwse Cadzand 6 Engelse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De 500-ponders zijn gisteren gedemonteerd en overgebracht naar de springplaats bij Nieuwvliet-Bad voor de vernietiging. Het mediche team heeft 40 personen behandeld, waaronder dit kleine meisje. Foto: ministerie van Defensie

Senegal In de expeditionaire oefening Emerald Move, die afgelopen periode heeft plaatsgevonden, hebben Nederlandse militairen naast sociale patrouilles voor de Senegalese bevolking ook diverse projecten uitgevoerd. Die variëren van het opknappen van een hulppost in Nemanding tot het behandelen van patiënten in het kustdorpje Simal.

Reddingshelikopters Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen periode 4 keer ingezet ten behoeve van patiëntenvervoer. Bij de laatste inzet werd een zwangere vrouw van Terschelling naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen vervoerd.

EU-Battlegroup De European Battlegroup die de eerste helft van 2011 onder Nederlands commando staat is vorige week gecertificeerd voor inzet bij rampen en gewapende conflicten. De certificering volgde na afloop van de succesvol verlopen oefening European Rhino 2 die in Budel werd gehouden.

Somalië

De whaler wordt tot zinken gebracht door de boordschutters van de Amsterdam. Foto: ministerie van Defensie

Piraten Hr. Ms. Amsterdam heeft de afgelopen periode tweemaal piraten uitgeschakeld. Tijdens de eerste actie namen mariniers na een nachtelijke observatie onder meer het moederschip van een groep piraten in beslag. De piraten probeerden de actie te verhinderen, maar de boordhelikopter hield met waarschuwingsschoten en gericht vuur de skiffs op afstand. Hierbij werd een van de aanvalsboten zwaar beschadigd. De piraten vluchtten hierop richting het binnenland.

Bij de tweede actie ontdekte de boordhelikopter een bootje, een zogenoemde whaler, en 2 skiffs dicht onder de Somalische kust. De Lynx-boordhelikopter stopte de eerste skiff met waarschuwingsschoten gevolgd door gericht vuur, terwijl de Amsterdam opstoomde. De mensen in de whaler en de tweede voortvluchtige skiff werden overmeesterd door mariniers in snelle motorboten. De kapersvaartuigen zijn uitvoerig doorzocht. Daarna is het moederschip vernietigd en zijn de skiffs in bewaring genomen.

Hr. Ms. Amsterdam Het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam heeft afgelopen week haar deelname aan de EU-operatie Atalanta beëindigd. Het schip zal vanaf 19 november tot 10 december deelnemen aan de NAVO-operatie Ocean Shield. De reden voor inzet bij laatstgenoemde operatie is het gevolg van technische problemen van het luchtverdedigings en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter. Hierdoor kan deze niet op de geplande tijd in het operatiegebied zijn.

Afghanistan

Foto: ministerie van Defensie

Militair overleden Vorige week is een 56-jarige Nederlandse militair overleden in zijn slaapcontainer. De militair was werkzaam in het Role 2-hospitaal op multinational base Tarin Kowt in Uruzgan. Afgelopen vrijdag is hij na een korte ceremonie op Vliegbasis Eindhoven overgedragen aan de familie.

Raketaanvallen Afgelopen week zijn Kandahar Airfield 1 keer en Tarin Kowt 2 keer het doel geweest van vijandelijke raketaanvallen. Bij geen van de aanvallen raakten Nederlandse militairen gewond of was er sprake van materiële schade.

Achtergrondinformatie

* Archief weekoverzicht Defensie-operaties