Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


afvalwaterakkoord

Gemeente Oudewater en waterschap tekenen afvalwaterakkoord

Publicatiedatum : 25 november 2010

Wethouder Tim Smelik van de gemeente Oudewater en hoogheemraad Jan Reerink van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben op 24 november 2010 een afvalwaterakkoord getekend. Dit deden zij op bijzondere wijze. Zij zetten hun handtekening met een spuitbus aan de achterkant van een rioolputdeksel naast de bibliotheek aan de Lange Burchwal. Hier werkt de gemeente aan het riool om de overstortleiding en -constructie te verbeteren.

Minder wateroverlast

In het afvalwaterakkoord spreken de partijen af hoe er in de gemeente Oudewater voor gezorgd gaat worden dat er in de toekomst minder wateroverlast zal zijn. Ook de negatieve gevolgen van de overstorten worden verminderd. De gemeente vervangt het riool aan de Lange Burchwal door een grotere leiding en verbetert de overstortconstructie naar de Grote Gracht met een afsluiter. Hiermee wordt er meer berging in het rioolstelsel in binnenstad gecreëerd, waardoor de overstort minder vaak in werking treedt. Ook het rendement van de zuivering wordt verbeterd, omdat er minder regenwater in het riool komt.

Schoner water in sloten en singel

"Dit afvalwaterakkoord leidt in de gemeente tot schoner water in sloten en singel," zo vertelt hoogheemraad Jan Reerink. "Bij heftige buien kan het riool al dat water soms niet aan. Om te voorkomen dat het water dan op straat komt te staan, treedt een overstort in werking. Die loost het gemengd overtollige afvalwater water direct op het oppervlaktewater. Met de maatregelen uit het waterakkoord gebeurt dat in de toekomst een stuk minder vaak."

Maatregelen gemeente Oudewater en waterschap

De gemeente Oudewater gaat de eerste komende twee jaar extra meten in het rioolstelsel, voordat ze maatregelen uitvoert. Op deze manier denkt de gemeente de benodigde maatregelen, zoals het vergroten van pompcapaciteiten en het afkoppelen van verharding bij reconstructie, op de juiste plek binnen de gemeente uit te kunnen uitvoeren. Het waterschap vergroot de capaciteit van het hoofdrioolgemaal Noord en Zuid. De afspraken tussen de gemeente en het waterschap die de basis van dit akkoord vormen, zorgen voor een efficiënter en nog beter afgestemde werking tussen de riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Goede samenwerking

Door de goede samenwerking in de afvalwaterketen kunnen gemeente en waterschap efficiënter werken om wateroverlast in de binnenstad van Oudewater te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren. "Wij zijn erg blij met de samenwerking, omdat we zo efficiënter, dus kostenbewuster kunnen werken en ook de kwaliteit van het werk verbeteren. Het gaat om geld dat uiteindelijk van de burger afkomstig is," aldus Jan Reerink. Ook wethouder Smelik benadrukt de goede samenwerking tussen de gemeente Oudewater en het waterschap. "Door de goede samenwerking kan eventuele wateroverlast in Oudewater in de toekomst voorkomen worden. Hier ben ik erg blij om."

Hoogheemraad Jan Reerink en wethouder Tim Smelik spuiten hun handtekening op een putdeksel

Afbeelding 1: hoogheemraad Jan Reerink en wethouder Tim Smelik spuiten ieder hun handtekening op een putdeksel

Dit is een gezamenlijk persbericht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Oudewater.