Voedingcentrum
Datum: 25 november 2010
"Huidige voedingsregels kunnen beter"
"De voedingsrichtlijnen zoals het Voedingscentrum die op dit moment
hanteert, bestrijden overgewicht onder de bevolking onvoldoende," is
een van de conclusies uit een recente, grootschalige dieetstudie. Deze
voedingsrichtlijnen, bij consumenten bekend als de Schijf van Vijf,
zijn bedoeld voor gezonde mensen die het huidige gewicht willen
behouden. Voor mensen met overgewicht heeft het Voedingscentrum andere
adviezen.
De studie toont aan dat de combinatie van eiwitrijke producten en
producten met een lage glycemische index (GI) effectief zijn bij
afvallen en op gewicht blijven. Producten met een lage GI bevatten over
het algemeen veel vezels. "De resultaten zijn zeker interessant, maar
wij gaan vooralsnog uit van onze eigen adviezen wat betreft afvallen.
Deze adviezen zijn erop gericht om het dieet gedurende langere tijd vol
te houden en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen," aldus
Patricia Schutte, woordvoerder bij het Voedingscentrum.
De studie is uitgevoerd door wetenschappers uit acht Europese landen.
Zij hebben sinds 2006 met ruim 14 miljoen euro subsidie van de EU
onderzoek gedaan naar een voedingspatroon dat het toenemende
overgewicht van westerse mensen het beste bestrijdt. Op basis van een
dieet met veel eiwitrijke producten en producten met een lage
glycemische index, waren deelnemers na een half jaar ongeveer één kilo
lichter dan mensen die een ander dieet volgden.
Het Voedingscentrum onderschrijft de verzadigende werking van een
eiwitrijk dieet. Dankzij een verzadigd gevoel, eet je minder en val je
af. Een eiwitrijk dieet kan je dus helpen om op korte termijn gewicht
te verliezen. Ook vezelrijke voeding werkt verzadigend. Schutte: "Het
nieuwe aan déze studie is dat eiwitten met en producten met een lage
glycemische index worden gecombineerd. Dit uitgangspunt is nieuw voor
ons, maar we houden de ontwikkelingen zeker in de gaten."
Voedingscentrum