Voedingcentrum

Datum: 25 november 2010

"Huidige voedingsregels kunnen beter"

"De voedingsrichtlijnen zoals het Voedingscentrum die op dit moment hanteert, bestrijden overgewicht onder de bevolking onvoldoende," is een van de conclusies uit een recente, grootschalige dieetstudie. Deze voedingsrichtlijnen, bij consumenten bekend als de Schijf van Vijf, zijn bedoeld voor gezonde mensen die het huidige gewicht willen behouden. Voor mensen met overgewicht heeft het Voedingscentrum andere adviezen.

De studie toont aan dat de combinatie van eiwitrijke producten en producten met een lage glycemische index (GI) effectief zijn bij afvallen en op gewicht blijven. Producten met een lage GI bevatten over het algemeen veel vezels. "De resultaten zijn zeker interessant, maar wij gaan vooralsnog uit van onze eigen adviezen wat betreft afvallen. Deze adviezen zijn erop gericht om het dieet gedurende langere tijd vol te houden en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen," aldus Patricia Schutte, woordvoerder bij het Voedingscentrum.

De studie is uitgevoerd door wetenschappers uit acht Europese landen. Zij hebben sinds 2006 met ruim 14 miljoen euro subsidie van de EU onderzoek gedaan naar een voedingspatroon dat het toenemende overgewicht van westerse mensen het beste bestrijdt. Op basis van een dieet met veel eiwitrijke producten en producten met een lage glycemische index, waren deelnemers na een half jaar ongeveer één kilo lichter dan mensen die een ander dieet volgden.

Het Voedingscentrum onderschrijft de verzadigende werking van een eiwitrijk dieet. Dankzij een verzadigd gevoel, eet je minder en val je af. Een eiwitrijk dieet kan je dus helpen om op korte termijn gewicht te verliezen. Ook vezelrijke voeding werkt verzadigend. Schutte: "Het nieuwe aan déze studie is dat eiwitten met en producten met een lage glycemische index worden gecombineerd. Dit uitgangspunt is nieuw voor ons, maar we houden de ontwikkelingen zeker in de gaten." Voedingscentrum