Provincie Overijssel

Statenleden en raadsleden in discussie met de klas

25 november 2010

Laura Antuma en Henk Veltkamp (Statenleden Provincie Overijssel, Frankwin Mussche en Reinier Mulder (raadsleden van de gemeente Zwolle) stonden woensdag 24 november in Zwolle voor de klas. De Statenleden en raadsleden gingen op het Carolus Clusius College met VWO en Havo klassen in gesprek over de democratie en de rol van provincie en gemeente daarin.

Van tevoren dachten de leerlingen dat het een saaie les zou zijn maar het was juist heel boeiend. Politiek blijkt iedereen te raken, ook al vind je politiek niet leuk.

Verder is het voor jongeren heel lastig onderscheid te maken tussen de taken van de provincie en die van de gemeente. In de les werd duidelijk dat gemeente en provincie niet alleen veel samenwerken maar elkaar ook aanvullen. De provincie Overijssel besteedt sinds enige jaren extra aandacht aan jongeren tussen de 15 en 18 jaar met de bedoeling om hen méér te betrekken bij de democratie. Slechts één op de vier jongeren weet dat hij/zij op z'n achttiende mag stemmen op leden van Provinciale Staten.

Ook de gemeenteraad van Zwolle wil scholieren enthousiast maken voor de politiek en organiseert, net als de provincie, regelmatig debatten met scholieren waarbij een raadsvergadering wordt nagespeeld.

Deze lessen zijn onderdeel van het project `Jong Overijssel doet mee!' van de provincie Overijssel.