Politie Groningen

Politie heldert inbraak horecabedrijf op

Pieterburen, 25-11-2010 o De politie heeft onlangs een inbraak in een horecabedrijf aan de Hoofdstraat in Pieterburen opgehelderd. Zes jongens in de leeftijd van 12 tot en met 16, vijf uit Pieterburen en één uit Warffum, werden na een onderzoek gehoord over de inbraak. Zij bekenden de inbraak te hebben gepleegd.

De politie kwam de verdachten op het spoor, omdat het groepje vlak na de inbraak was overlopen. Daarnaast kwam de politie de jongeren op het spoor na gesprekken met ouders. De knapen werden druppelsgewijs ontboden en gehoord op het politiebureau. Het kwam er op neer dat zij op zoek waren naar een eigen plek in Pieterburen. De verdachten kwamen er bij toeval achter dat zij via een opberghok in het
restaurantgedeelte van het betreffende horecabedrijf konden komen. Hiervoor werd een deur opengebroken. Vervolgens namen de jongeren onder meer meerdere flessen sterke drank en etenswaren weg. Ook werd in het restaurant bier getapt en een krat bier weggenomen.

Nieuwsgierigheid

De inbraak, gevolgd door meerdere bezoekjes aan het horecabedrijf, werden in oktober gepleegd. De jongeren werden op 24 oktober door een voorbijganger op heterdaad betrapt. De verdachten gaven aan dat zij door nieuwsgierigheid waren gedreven. De eigenaar werd tijdens zijn vakantie over de inbraak geïnformeerd. Dat de verdachten uit het eigen dorp kwamen, was voor de eigenaar een teleurstellend gegeven. De eigenaar heeft aangifte van de inbraak gedaan.

Ouders

De jeugdigen werden na de verhoren aan hun ouders overgedragen. Het gebeurde is nadrukkelijk met de ouders besproken. Geen van de minderjarigen is eerder met politie en justitie in aanraking geweest. Het onderzoek werd gedaan door de buurt- en jeugdagent in de gemeente De Marne. De vijf jongste verdachten worden naar buro Halt gestuurd. Zij moeten op termijn een alternatieve straf ondergaan. Als zij deze straf met goed gevolg afleggen, voorkomen zij strafvervolging.