Weir richt Chinese JV op, met focus op schaliegas

FORT WORTH, Texas--(BUSINESS WIRE)-- 20101125 --

De Weir Groep PLC en Shengli Oilfield Highland Petroleum Equipment Co. Ltd. (“Highland”) maken bekend dat ze een JV hebben opgericht voor de levering van well-service hogedrukpompen en bijbehorende stromingsregelingsapparatuur voor de opkomende schaliegaswinning in China.

De JV zal naar verwachting in de eerste helft van 2011 zijn activiteiten starten, na goedkeuring van de bevoegde regelgevende instanties. De JV zal voor 60% eigendom zijn van Weir en voor 40% van Highland en zal zijn hoofdkantoor hebben in Dongying, in de Chinese provincie Shandong. De JV zal voortbouwen op de succesvolle activiteiten van Weir SPM, een toonaangevend producent van gespecialiseerde producten voor de olie- en gasmarkt, die heeft weten te profiteren van de ontwikkeling van de schaliegaswinning in Noord-Amerika.

Keith Cochrane, CEO van Weir, gaf het volgende commentaar op de nieuwe JV: “De JV met Highland biedt Weir SPM een prachtige kans om zijn expertise op het gebied van well-service pompen en stromingsregelingsapparatuur toe te passen op de snel groeiende Chinese markt voor onconventioneel gas. Ons samenwerkingsverband met Highland, met zijn uitgebreide klantenbestand en grote kennis van de markt, zal ons in staat stellen de winning van de Chinese schaliegasreserves ter hand te nemen.”

Yang Xianping, voorzitter van Highland, voegde hier het volgende aan toe: “We zijn bijzonder verheugd met Weir te kunnen samenwerken en met deze kans om te profiteren van de technologie en het merk van Weir SPM, die wereldwijd een grote naam hebben in de olie- en gassector. We hopen vele jaren met succes te kunnen samenwerken met onze nieuwe partners.”

Weir verwacht in de eerste twee jaar US$6,2m (£3,9m) in de JV te zullen investeren.

OPMERKINGEN VOOR REDACTEUREN:

Schaliegas

Schaliegas is een ‘onconventionele’ bron van natuurlijk gas. Schaliegas wordt gewonnen uit rotsformaties door middel van ‘hydraulisch kraken’, een technologie waarbij gespecialiseerde pompen een grote rol spelen. Weir SPM is een toonaangevend producent van dergelijke pompen.

Weir SPM

Het productaanbod van Weir SPM, dat zijn hoofdkantoor heeft in Fort Worth, Texas (VS), bestaat voor het belangrijkste deel uit well-service hogedrukpompen en bijbehorende stromingsregelingsapparatuur, zoals kleppen, smoorkleppen, manifolds, wartelverbindingen en aansluitstukken die kunnen worden gebruikt in omgevingen waar sterke slijtage optreedt. Tot de klanten van Weir SPM horen producenten van well-service apparatuur, well-service operators, drillingcontractors, leveranciers van benodigdheden voor olievelden en geïntegreerde oliemaatschappijen. Meer informatie over Weir SPM is te vinden op www.weiroilandgas.com

Highland

Shengli Oilfield Highland Petroleum Equipment Co. Ltd. is in 1992 opgericht en heeft zijn hoofdvestiging in Dongying, in de Chinese provincie Shandong. Het bedrijf biedt een breed pakket boor- en productieapparatuur en -diensten, met name voor de olie- en gassector. Grote klanten zijn onder andere Sinopec, CNOOC en CNPC. Meer informatie over Highland is te vinden op de website van het bedrijf: http://en.chinahighland.com

Weir in China

Weir heeft zijn aanwezigheid in China gedurende een aantal jaren opgebouwd. Het bedrijf heeft twee volle dochterondernemingen in Suzhou, in de provincie Jiangsu – de eerste vooral gericht op de mijnindustrie en de tweede op de energiemarkt. Daarnaast heeft Weir een sourcing-bedrijf in Shanghai. Tevens worden van een aantal Weir-bedrijven in het westen pompen en kleppen afgenomen voor grote projecten, waaronder China’s uitgebreide nieuwe nucleaire programma.

Schaliegas in China

China, dat sterk afhankelijk is van de import van olie en gas, hoopt met zijn eigen schaliegasreserves het grote succes te kunnen evenaren dat in de VS is behaald met de winning van onconventioneel gas:

  • Het Internationaal Energie Agentschap schat de Chinese schaliegasreserves op 26 biljoen kubieke meter. (Eind 2008 bedroegen volgens rapporten van de Energy Information Administration de bewezen schaliegasreserves in de VS 32,8 biljoen kubieke meter.)
  • Het Strategic Research Centre for Oil and Gas van het Chinese ministerie van Land en Hulpbronnen heeft begin 2010 de volgende doelen gesteld: de winning van één biljoen kubieke meter winbare schaliegasreserves, de bouw van productiefaciliteiten met een capaciteit van 15-30 miljard kubieke meter, en de winning van 8-12 procent van China’s natuurlijke gas uit schaliegasbronnen in 2020.
  • In het voorstel uit 2010 van het Centrale Comité van de Communistische Partij van China voor het 12e vijfjarenplan is onder andere als doelstelling opgenomen om “via het scheppen van een gunstig economisch klimaat in de komende vijf jaar zeven nieuwe strategische industrieën te bevorderen en te ontwikkelen”. De industrieën omvatten nieuwe energie en volgens Chinese media heeft China de definitie van energiebronnen in het vijfjarenplan uitgebreid, zodat ook onconventioneel gas hieronder valt.
  • De CNPC (China National Petroleum Corporation) streeft naar een productie van 500 miljoen kubieke meter schaliegas in 2015.
  • Sinopec wil eind 2015 zijn productiecapaciteit voor onconventioneel gas hebben uitgebreid tot meer dan 2,5 miljard kubieke meter.

Bronnen: Internationaal Energie Agentschap, Energy Information Administration, Financial Times, Reuters, het concept voor het 12e vijfjarenplan voor de economische en sociale ontwikkeling van China (2011-2015) van het Centraal Comité van de Communistische Partij China, bedrijfswebsites

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
De Weir Groep PLC
Helen Walker, Hoofd Public Relations Tel. 0141 308 3739 (Mobiel: 07789 032296)
of
Maitland Tel. 020 7379 5151
Suzanne Bartch

Rowan Brown

Ticker_symbol LSE:WEIR
ISIN GB0009465807