Ingezonden persbericht


Persuitnodiging / Agenda item

Datum: 19 november 2010
Debat over Great Green Wall aan vooravond klimaattop Cancún

DATUM : Donderdag 25 november
TIJD : 9.00 - 17.00 uur
LOCATIE : Museum voor Communicatie, Den Haag

Op donderdag 25 november organiseert de HIER Klimaatcampagne "The 4th Conference on Adaptation to Climate Change in Developing Countries", een conferentie over de gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden. De conferentie is tevens het startpunt van de gezamenlijke campagne van HIER en NCDO 'Daar ben ik'. De campagne, te vinden op www.daarbenik.nl, heeft als doel het Nederlands publiek te betrekken bij de gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden.

Aan de vooravond van de klimaattop eind november in Cancún willen de samenwerkende organisaties extra aandacht vragen voor de impact, risico's en aanpak van de effecten van klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Hoogtepunt in het programma is de bijdrage van Dr. Prof. Abdullah DIA, die aan het hoofd staat van de implementatie van de Great Green Wall. Het plan om een muur van groen te planten van Senegal naar Dijibouti, bijna 8.000 kilometer lang, om op die manier de verwoestijning tegen te gaan. Na zijn bijdrage gaat hij in debat met James Nguo van het Arid Lands Information Network uit Kenia en Chris Reij van het Centre for International Cooperation van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Daarnaast is er tijdens het plenaire gedeelte aandacht voor de stand van de onderhandelingen en de verwachtingen voor Cancún en de rol van landbouw binnen de klimaatonderhandelingen. René Grotenhuis, de directeur van Cordaid en Hans Hoogeveen Directeur Generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zullen hierover spreken. Ook zullen zij ingaan op het toenemend belang van landbouw en klimaat in het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking. In het ochtenddeel zijn er tiental workshops georganiseerd door betrokken organisaties. Er worden ongeveer 150 deelnemers verwacht.

De conferentie wordt - net als in voorgaande jaren - in samenwerking met de humanitaire en ontwikkelingsorganisaties verenigd binnen de HIER-coalitie én met de partners in het Millennium Akkoord "Klimaatrisico's Beheersbaar" georganiseerd.