Officieel startsein nieuwbouw Centrum Maliebaan in Utrecht


UTRECHT, 20101122 -- Verslaving is een ziekte. Zorg en behandeling zijn gericht op een zo volwaardig mogelijke deelname aan de samenleving. Daarvan maken ze ook onverbrekelijk deel uit. Dat is de tegenwoordige trend. Het slaan van de symbolische eerste paal voor haar nieuwbouw aan de ABC-straat ziet Centrum Maliebaan als een onderlijning hiervan. Dat gebeurt donderdagmiddag 25 november 2010 om 15.40 uur door Ben Vos, oud-voorzitter raad van toezicht, en Jean van Vulpen, voorzitter cliëntenraad. Midden in de stad verrijst de komende twee jaar een eigentijds behandelcentrum.

De nieuwbouw is in 2012 gereed. In de verschillende gebouwen komen dan een goed geoutilleerde polikliniek en kliniek voor de verslaving en psychiatrie in Utrecht. In de kliniek is plaats voor 70 bedden voor ontgiften en voortgezette behandeling van patiënten. In de polikliniek vinden consulten en dag- en deeltijdbehandelingen plaats. Daar zijn ook gespreks- en therapieruimten. De gemeente heeft onder het gebouw een stallingsgarage voor met name buurtbewoners.

Lang traject
Het heeft lang geduurd voor het zover was. Al in 1992 gaf het Ministerie van VWS goedkeuring voor de realisatie van de centrale huisvesting van Centrum Maliebaan. Na een lange zoektocht gaf de gemeente Utrecht in augustus 1999 goedkeuring voor bouwplannen op het voormalige terrein van het Wilhelmina Kinderziekenhuis aan de ABC-straat. Aanscherpen van bouwplannen, overleggen met buurtbewoners, bezwaar- en beroepsprocedures en een ingewikkeld slooptraject hebben veel tijd gekost. Inmiddels is gestart met het trillingsarm aanbrengen van een paar honderd funderingspalen. De feitelijke bouw kan binnenkort starten. Voor Centrum Maliebaan alle aanleiding dat moment te markeren.

Afscheid Ben Vos
Met deze belangrijke mijlpaal viert Centrum Maliebaan tevens het afscheid van Ben Vos als voorzitter van de raad van toezicht. Hij is van 1989 tot 2010 bij Centrum Maliebaan betrokken geweest. Als lid van de stuurgroep bouw heeft hij tevens een belangrijk aandeel gehad in de realisatie van het bouwproject.

Programma 25 november
15.40 uur welkom op de bouwplaats in de ABC-straat in Utrecht
16.00 uur officiële startsein
16.15 uur afsluiting in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106.

Centrum Maliebaan





Ingezonden persbericht