Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 19 van 27 november 2010

Utrecht, 25 november 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, nummer 19 van 27 november, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Loon naar prestatie Het regeerakkoord meldt dat prestatiebeloning wordt ingevoerd in het onderwijs. De normaalste zaak van de wereld? Prestatiebeloning komt in andere sectoren nauwelijks voor en werkt alleen bij verkopers. Lees ook de lange versie van het artikel uit het Onderwijsblad.

Docenten in negatieve hoofdrol op YouTube Docenten kunnen geen orde houden, worden door hun leerlingen voor schut gezet en uit onmacht rammen ze er regelmatig flink op los. Die indruk krijg je als je op YouTube de filmpjes bekijkt van uit de hand gelopen lessituaties. Afzender: de leerlingen. Tijd voor een mobieltjesverbod? Nee. "Laten we leerlingen liever helpen om betere mediaproducenten te worden."

Onderwijsbegroting: het taboe van de slechte docent Bezuinigingen op passend onderwijs, prestatiebeloning, de overgang vmbo-havo, de kwaliteit van het mbo. In een debat van grote woorden overheerste één thema: het 'taboe van de slechte docent'.

Puberbrein heeft moeite met zelfstandig werken Lydia Krabbendam werkt als psycholoog bij de Vrije Universiteit. Ze richt zich op puberhersens en onderwijs. "Het is echt moeilijk voor pubers om hun emoties in de hand te houden."

Het Nieuwe Werken komt eraan Met één ding tegelijk bezig zijn, werken met statisch leermateriaal en dag in, dag uit op dezelfde plek in hetzelfde lokaal zitten, de ongeduldige multitaskende internetgeneratie gruwt ervan. Dus: ruim baan voor Het Nieuwe Werken in 's lands onderwijssysteem. "Laat leerlingen zelf uitkiezen waar zij leren en welke lessen nuttig zijn om te volgen."

Nieuws: invoering functiemix gaat traag als een slak De invoering van de functiemix verloopt op honderden scholen in het primair onderwijs zeer traag. Een deel van het budget is daardoor zelfs al 'verdampt'.

Achtergrond: 4000 Chinezen volgen hoger onderwijs in Nederland Er zijn weinig landen te bedenken waar de verschillen met Nederland groter zijn dan in Volksrepubliek China. Toch kiezen steeds meer Chinese studenten ervoor om in Nederland te komen studeren. Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht

Aanmelden nieuwsbrief Ontvangt u deze nieuwsbrief via een collega en wilt u voortaan de nieuwsbrief automatisch op uw eigen e-mailadres ontvangen? Meld u nu aan: www.aob.nl

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 11 december