Provincie Noord-Brabant

Persbericht

25 november 2010

Maatregelen om instroom kinderen jeugdzorg te beperken Geen eigen middelen provincie in 2011 voor jeugdzorgaanbieders

De provincie blijft stevig inzetten op het versterken van de gemeentelijke inzet bij vragen of problemen bij opgroeien en opvoeden. Tegelijkertijd is het wel noodzakelijk om effectiever te werken in de jeugdzorg. Goede en tijdige zorg aan jeugdigen in Brabant blijft uitgangspunt, stellen GS bij de vaststelling van het Uitvoeringsprogramma Jeugd 2011. In totaal is hiervoor E 188 miljoen beschikbaar in 2011. Dat is vier procent minder dan voorgaande jaren.

De provincie stelt voor komend jaar geen extra eigen middelen meer beschikbaar voor de jeugdzorg, bovenop de rijksuitkering. Dit is vorig jaar al aangekondigd. Provinciale Staten hebben in 2009 echter besloten voor 2010 nog eenmalig extra eigen geld beschikbaar te stellen. Daarbij stelden zij de voorwaarde dat zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg zich gingen voorbereiden op het maken van een omslag, om in 2011 met alleen de financiering van het rijk uit te kunnen komen. Het budget voor Bureau Jeugdzorg blijft in 2011 ongewijzigd, omdat BJZ een belangrijke schakel is om de doorstroom van jeugdigen in de zorg te realiseren.

Maatregelen In de jeugdzorg wordt steeds sterker ingezet op het beperken van het aantal kinderen dat gebruik gaat maken van jeugdzorg. Daarvoor is de afgelopen jaren fors ingezet op het versterken van de mogelijkheden voor gemeenten om lokaal, dicht bij de jongeren, vragen te beantwoorden voordat ze problemen worden. Uitgangspunt van provinciaal beleid blijft het versterken van de eigen kracht van jeugd en gezin. Een van de instrumenten daarvoor is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Inmiddels is in 35 van de 68 Brabantse gemeenten een CJG geopend.

Daarnaast neemt de provincie nog een aantal maatregelen. Eén daarvan is de uitbreiding van pleegzorg. Mede door de Brabantbrede aanpak, waarbij mensen gericht en persoonlijk worden geïnformeerd (de zogenaamde 'warme werving'), kunnen nu al steeds meer kinderen in een gezinssituatie worden geholpen. Dit is vooral belangrijk omdat opgroeien in een gezin de beste optie voor een kind is. Daarnaast heeft pleegzorg een financieel voordeel omdat het minder kostbaar is dan zorg in instellingen.

Verder verwacht de provincie in 2011 van de jeugdzorgaanbieders een efficiencyslag door meer hulp thuis aan te bieden, door de inzet van digitale hulpverlening en door meer kinderen in groepsverband te helpen. Hierdoor kunnen met dezelfde middelen meer jeugdigen geholpen worden. De provincie blijft verder alert op bureaucratie in de jeugdzorg, en stimuleert dat meer hulp in of nabij de school wordt geboden.

Commissie Deze en andere maatregelen staan in het Uitvoeringsprogramma Jeugd 2011, waarvan de hoofdlijnen door Bureau Jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders wordt ondersteund. De provincie is ervan overtuigd dat met dit programma de jeugdzorg meer jongeren effectief kan helpen met minder geld. Het Uitvoeringsprogramma wordt vrijdag 26 november besproken door de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur.