Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

22 november 2010

Moet het WK Voetbal naar Nederland komen?

Debat over maatschappelijke spin-off en politieke lobby WK Voetbal

Mogen Nederland en België het WK Voetbal in 2018 organiseren? Op 2 december maakt de FIFA dit bekend. Maar wat levert dit evenement eigenlijk op voor Nederland? Tijdens een debat op 26 november aan de Universiteit Utrecht gaan vertegenwoordigers uit sport, wetenschap en politiek in op de maatschappelijke spin-off van het WK Voetbal en de politieke lobby die hieraan vooraf is gegaan. Journalisten zijn van harte uitgenodigd om het debat bij te wonen.

Maatschappelijke spin-off

De publieke belangstelling voor een WK Voetbal is gigantisch. Het evenement kan een flinke duw geven aan de economie, het toerisme en de regiobekendheid. Naast de economische is ook de maatschappelijke spin-off aanzienlijk. Zo bevordert het WK Voetbal de sportdeelname onder de lokale bevolking en vestigt het de aandacht op minder voor de hand liggende doelgroepen zoals ouderen, gehandicapten en jeugd uit achterstandswijken. Daarnaast geven sportevenementen van een dergelijk formaat een impuls aan innovatie en wetenschap met betrekking tot sport, maar ook op het gebied van duurzaamheid, infrastructuur en veiligheid.

Politieke lobby

De toewijzing van een WK Voetbal is onder andere afhankelijk van de - politieke - lobby. Hoe groter de steun vanuit de zakelijke, sportieve en politieke elite in Nederland en België, hoe groter de kans op het organiseren van het WK Voetbal. De kabinetten van België en Nederland hebben de kandidaatstelling al in een vroeg stadium omarmd. Ook hebben zij zich bereid getoond in te stemmen met de garanties die FIFA vraagt. Naast draagvlak vanuit de politiek is echter ook brede steun van de bevolking nodig. Het is de taak van The Holland Belgium Bid, het lobbyorgaan voor de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2018, om aan de bevolking te laten zien welke meerwaarde een WK in België en Nederland oplevert.

Sprekers uit sport, politiek en wetenschap

Tijdens het debat buigen vertegenwoordigers uit sport, politiek en wetenschap zich over de voor- en tegenargumenten om het WK Voetbal 2018 in Nederland te organiseren. Onder hen Frank van Eekeren, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en programmamanager 'Olympic Plan 2028' bij de Gemeente Utrecht, Edu Jansing, directeur van de stichting 'Meer dan voetbal' en adviseur op het gebied van sport en maatschappelijk verantwoord ondernemen, en Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport. Vanuit de politiek zullen PvdA-politicus Tjeerd van Dekken en SP-Kamerlid Renske Leijten aanwezig zijn. Het debat staat onder voorzitterschap van Paul Verweel, bekleder van de Krajicek-leerstoel aan de Universiteit Utrecht en vicevoorzitter amateurvoetbal bij de KNVB.

Debat

Het debat vindt plaats op vrijdag 26 november van 16.00-18.00 uur in Sportcafé Olympos, Uppsalalaan 3, Utrecht. Journalisten zijn van harte welkom om het debat bij te wonen. Aanmelden kan via onderstaande personen.

Meer informatie