Ingezonden persbericht


Persbericht

Baas over eigen gezondheid? Over (genetische) risicoprofielen en gezondheidsmanagement Minisymposium van de NSPOH op 26 november 2010

Amsterdam, 5 oktober 2010 - In vrijwel het gehele werkveld van occupational- en public health spelen genetische risicoprofielen en gezondheidsbevorderend gedrag een belangrijke rol. Op vrijdag 26 november 2010 organiseert de NSPOH in Nieuwegein een minisymposium, met de titel Baas over eigen gezondheid? Over (genetische) risicoprofielen en gezondheidsmanagement. Het symposium is bedoeld voor alle professionals werkzaam op het snijvlak van maatschappij, arbeid en gezondheid die te maken hebben of krijgen met (genetisch verankerde) risicoprofielen enerzijds en een appèl op zelfmanagement anderzijds. Informatie is te vinden op www.nspoh.nl en is op te vragen via info@nspoh.nl of 020-4097000.

Een genetisch risicoprofiel wil zeggen dat wie een specifieke combinatie van genetische risicovarianten draagt, meer kans heeft om een bepaalde ziekte te krijgen. Deelnemers aan het symposium verdiepen zich in de laatste ontwikkelingen rond dit thema en de impact ervan op autonomie en keuzevrijheid van cliënten. Het programma kent de volgende invalshoeken:


· Nieuwe ontwikkelingen in vroegsignalering: hype of hoop? Wat is de betekenis van recente ontwikkelingen op het gebied van gen-onderzoek voor ons gezondheidsrisicoprofiel? Wat kunnen we in een vroeg stadium al weten en wat juist niet? En wat betekent die kennis voor interventieprogramma's?


· De illusie van autonomie: over keuzevrijheid en zelfbeschikking. In hoeverre kunnen mensen zelf keuzes maken rond hun gezondheid. Zijn wij daarin 'zelfsturend'?

Onder dagvoorzitterschap van Ir.J.M. Melse, senioronderzoeker Centrum voor Volksgezondheid Toekomstverkenningen, RIVM, lichten toonaangevende sprekers hun visie toe vanuit het perspectief van wetenschap, maatschappij, arbeid en gezondheid. Een bijdrage leveren onder andere Prof.dr. M.C. Cornel, hoogleraar community genetics en public health genomics, VU Medisch Centrum, Drs. K. Zwart, directeur, Weldergroep, Dr. C. Janssens, senior onderzoeker, Erasmus Universiteit en Mr.W.A. Faas, senior bezwaarverzekeringsarts/jurist UWV.

Het middagprogramma biedt een keuze van twee uit drie workshops. Het programma met lezingen, discussie en de gelegenheid tot verdieping in deelaspecten, staat garant voor een boeiende dag.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht