Ingezonden persbericht


JOVD ziet niks in Zijlstra-tax: "Onderwijs is geen melkkoe"

Den Haag, 26 november 2010

De JOVD, de onafhankelijke liberale jongerenorganisatie, ziet niks in het plan van het kabinet Rutte om studenten die langer dan een jaar studievertraging hebben te straffen met een boete. Deze boete wordt geïnd door een collegegeldverhoging van 3.000 euro.

Martijn Jonk, landelijk voorzitter JOVD, begrijpt dat het kabinet flink moet bezuinigen maar kan zich niet vinden in de plannen. "Bezuinigen betekent dat de overheid haar eigen uitgaven gaat verminderen en niet het gat in de begroting opvult met het verhogen van haar inkomsten. De JOVD heeft een goed alternatief, namelijk het sociaal leenstelsel. Dat leenstelsel zou wat ons betreft moeten gelden voor de gehele studie en niet alleen voor de masterfase zoals het kabinet nu wil." Dankzij de invoer van een sociaal leenstelsel komt een groot bedrag vrij dat tevens de kans biedt om te investeren in onderwijs en onderzoek.

De Zijlstra-tax raakt niet alleen studenten, maar ook onderwijsinstellingen. Instellingen die studenten laten uitlopen krijgen een flinke boete per student opgelegd. Dit is slecht voor de kwaliteit van het onderwijs en het zal de student nog een extra keer raken. "Veel onderwijsinstellingen presteren al onder de maat. Als we naar andere landen kijken, begeeft het Nederlandse onderwijs zich met een glijdende beweging lager de ranglijst in. Nederland wil een kenniseconomie zijn en dat wordt niet bereikt door het onderwijs als melkkoe te gebruiken ten gunste van de staatskas. Er zijn andere oplossingen en wij vinden dat het kabinet daar serieus naar moet kijken" aldus Jonk.

In de plannen van Zijlstra wordt er ook geen rekening mee gehouden dat veel studenten de vertraging juist oplopen als zij een bestuursjaar doen, een stage of een deel van de studie in het buitenland. Dit is juist iets wat gestimuleerd moet worden. "Met de ene hand geeft de overheid de studenten een duwtje in de rug om extra curriculaire activiteiten te ontplooien en met de andere hand kloppen ze vervolgens je zak leeg" merkt Jonk nog op.

Daarnaast is er nog iets wat de jonge liberalen een doorn in het oog is. Martijn Jonk: "Dit kabinet heeft een aantal plannen waarbij de rekening wordt doorgeschoven naar de volgende generatie, de onze dus. De jongeren van nu mogen daardoor de rekening betalen die de babyboomers achterlaten. Tot ver in de toekomst zullen de jongeren de rekening hiervan blijven betalen. Dit kunnen en mogen wij niet accepteren."

De JOVD roept staatssecretaris Zijlstra dan ook op om deze plannen niet uit te voeren en de mogelijkheden van een sociaal leenstelsel of andere alternatieven eerst serieus te bekijken. "Staatssecretaris Zijlstra moet het kabinet duidelijk maken dat het onderwijs geen melkkoe is, maar het kip met de gouden eieren" aldus Jonk.


Ferry van den Broek
Voorlichter JOVD
Algemeen Bestuurslid Promotie en ledenwerving