Delta


---

Stap in proces van aandelenoverdracht kerncentrale Borssele van Essent naar RWE

Middelburg, 26-11-2010

DELTA VERHEUGD MET ADVIES ADVOCAAT GENERAAL HOGE RAAD.

De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad, mr. L. Keus, heeft vandaag de Hoge Raad geadviseerd dat het beroep in cassatie in kort geding van Essent en RWE wordt verworpen. Essent en RWE stelden beroep in cassatie in tegen de beslissing van het Gerechtshof te Arnhem van 2 maart 2010. Het hof verbood Essent en RWE om met een "truc" de verkoop van 50% in EPZ (kerncentrale Borssele) mogelijk te maken.

De rechtbank had een dergelijke constructie al eerder verboden.

De advocaat generaal schrijft in zijn advies dat gedwongen privatisering van EPZ niet van DELTA gevergd kan worden. De afspraak tussen DELTA en Essent dat EPZ in publieke handen blijft, wordt niet opzij gezet door het Europese recht. Overigens vindt de Advocaat- Generaal ook dat er geen reden is om de zaak nu aan het Europese Hof van Justitie voor te leggen.

De publieke aandeelhouders van Essent wilden de 50% in EPZ verkopen aan RWE. De kwaliteitseis in de statuten van EPZ bepaalt echter dat aandeelhouder van EPZ een vennootschap moet zijn met - uiteindelijk - uitsluitend publieke aandeelhouders. Essent en RWE verzonnen toen een truc, die er op neerkwam dat de publieke aandeelhouders nog alleen juridisch eigenaar waren. De werkelijke zeggenschap en het economische belang bij de kerncentrale zouden alvast naar RWE gaan. Die truc vond geen genade. Het beroep in cassatie, waarin vandaag werd geconcludeerd, betreft alleen het kort geding. Over het verbod zal definitief worden beslist in de bodemprocedure die aanhangig is. DELTA beschouwt de conclusie toch als een belangrijke stap, omdat de Europeesrechtelijke argumenten van Essent/RWE door de Advocaat-Generaal niet worden overgenomen.