De Waar Geschiedenis Begint show 28 november in Paradiso Amsterdam

15/11/2010 09:02

Nationaal Historisch Museum

De Waar Geschiedenis Begint-show

De beste 'one minutes' op 28 november in Paradiso

Op zondag 28 november 2010 presenteren het Nationaal Historisch Museum en The One Minutes de grote Waar Geschiedenis Begint-show in Paradiso, Amsterdam. De beste geschiedenisfilms van één minuut passeren de revue tijdens een spetterende zeventiger jaren spelshow. Kaarten á 10 euro en 5 euro voor studenten zijn verkrijgbaar via www.paradiso.nl.

Waar begint geschiedenis?

Begin dit jaar vroegen het Nationaal Historisch Museum en The One Minutes filmmakers en studenten van de Nederlandse kunstopleidingen om een 'one minute' (een video van exact één minuut) te maken over het beginpunt van hun geschiedenis. Er kwamen ruim 150 inzendingen binnen, waaruit de jury de beste video's selecteerde. De Waar Geschiedenis Begint-show is de afsluiting van dit project.

Kom naar beneden en sla je slag!

De presentator van de grote Waar Geschiedenis Begint-show is kunstenaar en theatermaker Steven de Jong. Hij voert het publiek mee in een flitsende spelletjesshow, in de traditie van Fred Oster en Hans Kazán. Er zijn prachtige 'historische' prijzen voor de videomakers in diverse categorieën, zoals 'Waar de zeelieden lallen' en 'Wie wat bewaart die heeft wat'. En natuurlijk mag ook de legendarische marmottenrace niet ontbreken. De swingende orgeldeuntjes van de Schweinbach Organ Grinder maken de avond helemaal af.

Ook elke zaterdag in KunstUur

Nog tot 18 december zendt de AVRO tijdens het programma KunstUur wekelijks een selectie van de historische one minutes uit: elke zaterdag tussen 17.00 en 18.00 uur op Nederland 2.

Samenwerking

Waar Geschiedenis Begint is een project van het Nationaal Historisch Museum en The One Minutes, in samenwerking met Paradiso, AVRO en Nederlandse kunstopleidingen. In het project geven jonge filmmakers artistiek vorm aan hun visie op de geschiedenis.

Lespakket 2011

Het project wordt vervolgd met een digitaal lespakket dat uitkomt voor de Maand van de Geschiedenis, oktober 2011. Het lespakket daagt leerlingen uit om zelf een video van één minuut te maken over geschiedenis.

Het Nationaal Historisch Museum

Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Het organiseert tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden, zoals in The One Minutes. De activiteiten van het museum zijn te herkennen aan het INNL logo. De programmering staat op www.innl.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.innl.nl


Noot voor de redactie:


--


Noot voor de redactie (