KNHS

Dressuurteam genomineerd in verkiezing Sportploeg van het Jaar 28 november 2010

HILVERSUM (KNHS) - In de uitzending van Studio Sport werden vandaag de genomineerden bekend gemaakt voor het NOS/NOC*NSF sportgala 2010. Onder de genomineerden voor de sportploeg van het jaar ook het uiterst succesvolle dressuurteam, dat tijdens het WK in het Amerikaanse Kentucky goud wist te winnen.

Directeur topsport van de KNHS, Maarten van der Heijden: "De onderbouwing van onze voordracht was de volgende. Het Nederlandse dressuurteam won in 2010 voor het eerst in de geschiedenis teamgoud op een WK. Een unieke prestatie, aangezien aartsrivaal Duitsland sinds 1974 niet meer verslagen was op een Wereldkampioenschap. Na het EK-goud van 2007 en 2009 heeft Nederland nu ook op het WK, onder leiding van bondscoach Sjef Janssen, bewezen onverslaanbaar te zijn. Een superprestatie, helemaal gezien het verloop van de wedstrijd. Adelinde Cornelissen, goed voor individueel goud op het EK 2009, werd uitgesloten omdat haar paard Parzival op zijn tong had gebeten. Het resultaat van Cornelissen werd hiermee het schrapresultaat. Dankzij de uitstekende prestaties van Edward Gal met Moorlands Totilas, Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine en Imke Schellekens-Bartels met Hunter Douglas Sunrise wist Nederland alsnog het goud op haar naam te schrijven. De sterke kwaliteit in de breedte van de Nederlandse dressuur wordt extra benadrukt doordat voor het eerst in vele jaren Olympische topper Anky van Grunsven geen onderdeel uitmaakte van het team".

Van der Heijden betreurt het dat Edward Gal, die met drie wereldrecordscores en met drie gouden medailles dit WK afsloot, niet genomineerd is voor de titel Sportman van het Jaar. "Edward Gal werd in 2010 drie keer wereldkampioen in Kentucky (USA). Hij is hiermee de eerste ruiter in de geschiedenis die (alle) drie WK-titels op één kampioenschap op zijn naam schreef. Bovendien won hij de Wereldbeker finale en werd hij Nederlands Kampioen in 2010. Edward Gal is met zijn door hem zelf opgeleide zwarte hengst Moorlands Totilas wereldrecordhouder in alle dressuuronderdelen".

De KNHS heeft naast de Dressuurploeg en Edward Gal ook Petra van de Sande als boegbeeld van de para dressuur als gehandicapte sporter van het jaar voorgedragen en Sjef Janssen als coach van het jaar. "Wij hebben er begrip voor dat de jury die de keuze heeft bepaald de prestaties van Nederlandse sporters op de Olympische Spelen zwaarder weegt dan op een WK, maar juist omdat de internationale hippische organisatie, de FEI, Edward Gal heeft uitgeroepen top Hippisch Atleet van het Jaar 2010 hadden we er echt op gehoopt dat hij zich temidden van dit trio hippische genomineerden zou bevinden", aldus Van der Heijden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS