KidsRights kondigt Internationale Kindervredesprijs 2010 aan

03/11/2010 13:50

Stichting KidsRights

Winnares Nobelprijs voor de Vrede Rigoberta Menchù Tum

reikt Internationale Kindervredesprijs 2010 uit

Prijs op initiatief van Stichting KidsRights geeft stem aan kwetsbare kinderen

Op maandag 29 november wordt de Internationale Kindervredesprijs, een initiatief van Stichting KidsRights, uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind, waar ook ter wereld. De prijs wordt ieder jaar in Den Haag in de Ridderzaal uitgereikt door een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Dit jaar is dat de Guatemalteekse mensenrechtenactiviste Rigoberta Menchù Tum, die in 1992 de Nobelprijs voor de Vrede ontving als jongste laureaat ooit (33 jaar). De genomineerden voor de Kindervredesprijs 2010 worden in november tijdens de World Summit of Nobel Peace Laureates in Hiroshima bekend gemaakt.

Achtergrond Internationale Kindervredesprijs

De Internationale Kindervredesprijs zag in 2005 het licht toen oprichter Marc Dullaert van Stichting KidsRights zijn idee voor deze prijs mocht presenteren aan Michail Gorbatsjov, voorzitter van de World Summit of Nobel Peace Laureates in Rome. De prijs werd nog hetzelfde jaar postuum uitgereikt aan Nkosi Johnson, die zich in Zuid-Afrika inzette voor kinderen met HIV en Aids. De Kindervredesprijs heeft een dubbele functie: de winnaar krijgt zowel erkenning voor zijn/haar inzet en prestaties als ook een internationaal podium om zijn of haar idealen te verkondigen.

De jonge winnaar of winnares wordt ieder jaar gekozen uit nominaties vanuit de hele wereld. Kinderen kunnen worden genomineerd door organisaties die zich bezighouden met de rechten van het kind, maar ook door particulieren. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijk comité van internationale experts, dat bestaat uit:


- Frans Röselaers, voormalig directeur van het Internationaal programma voor het afschaffen van kinderarbeid (IPEC) van the International Labour Organization (ILO).


- Prof. Jaap Doek, voormalig voorzitter van het VN Comité voor de Rechten van het Kind.


- Jeroo Billimoria, oprichtster en voorzitter van Child Helpline International en oprichtster en directeur van Aflatoun, Child Savings International.


- Nevena Vuckovic Sahovic, lid van het VN Comité voor de Rechten van het Kind.


- Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van Stichting KidsRights en geestelijk vader van de Kindervredesprijs.

Uitreiking in de Ridderzaal in Den Haag

Rigoberta Menchù Tum reikt de Internationale Kindervredesprijs 2010 uit tijdens een ceremonie in de Ridderzaal in Den Haag op maandagmiddag 29 november. Ten overstaan van vertegenwoordigers uit non-gouvernementele organisaties, het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid, spreken er naast de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede ook prominente gasten met autoriteit op het gebied van kinderrechten. Ook zal Baruani Ndume, de winnaar van de Kindervredesprijs 2009 aanwezig zijn om de spreekwoordelijke fakkel over te dragen.

Er bestaat de mogelijkheid voor journalisten om op 29 november de uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs bij te wonen. Neem voor meer informatie contact op met Marleen Smit (zie onderaan
Noot voor redacties
voor contactgegevens).

Lespakket Nederlandse basisscholen rondom de Internationale Kindervredesprijs

De jaarlijkse Internationale Kindervredesprijs is een belangrijke manier om aandacht te vragen voor kinderrechten, maar Stichting KidsRights is hiervoor ook op andere manieren actief. Zo heeft KidsRights het scholenproject 'Kinderrechten Aankaarten' in het leven geroepen. In dit project worden duizenden kinderen uit groep zeven en acht van Nederlandse basisscholen geïnformeerd over het belang van kinderrechten en de Kindervredesprijs. Hieraan gekoppeld is een ontwerpwedstrijd van kerst- en nieuwjaarskaarten, waarbij de leerlingen met de mooiste ontwerpen over één van de genomineerden van de Kindervredesprijs 2010 de uitreiking in de Ridderzaal bij mogen wonen en aan een kinderpersconferentie deel zullen nemen.

Over KidsRights

De Nederlandse Stichting KidsRights, in 2003 opgericht door Marc Dullaert, komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. Hiervoor biedt KidsRights directe, op maat gesneden hulp aan deze kinderen èn vraagt om aandacht voor hun positie en hun rechten. KidsRights helpt door bestaande, goedlopende locale projecten te financieren die zich richten op vijf essentiële basisvoorzieningen: gezondheidszorg, voeding, onderwijs, onderdak en aandacht. De stichting streeft naar maximale efficiëntie en impact, zonder een zware bureaucratische structuur. Daarnaast biedt KidsRights een podium aan kinderen die niet in de positie zijn zelf de aandacht van de wereld te trekken: KidsRights biedt dit podium door middel van de Internationale Kindervredesprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt in de Ridderzaal in Den Haag. De boodschap van de jonge Kindervredesprijs winnaar bereikt jaarlijks een wereldpubliek. Zoals Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, het al zo treffend zei: "KidsRights seeks to give a voice to the voiceless". ABN AMRO heeft zich verbonden aan de Kindervredesprijs als hoofdsponsor. De bank doneert niet alleen geld, maar betrekt ook haar medewerkers intensief bij de prijs. Elk jaar helpen vele honderden medewerkers vrijwillig mee aan verschillende projecten die KidsRights organiseert.

http://www.kindervredesprijs.nl