Nieuw duurzaam ZLTO gebouw ingericht met Rubia Natural Colours

12/11/2010 14:22

Rubia Natural Colours

STEENBERGEN -12 november 2010

Op 29 november wordt het nieuwe hoofdkantoor van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie in 's-Hertogenbosch in gebruik genomen. Het wordt één van de grootste projecten tot nu toe waarin de plantaardige kleurstoffen van Rubia Natural Colours zijn toegepast. Rubia Natural Colours is fabrikant van plantaardige kleurstoffen welke onder andere verwerkt kunnen worden in tapijten.

Het hoofdkantoor van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) is ontworpen door Pi de Bruijn van de Architekten Cie. uit Amsterdam. Een uitgangspunt dat De Bruijn meekreeg van ZLTO is duurzaamheid. Het A-label gebouw hoort straks tot de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland. De nieuwste technieken om zuinig met water, elektriciteit en warmte om te gaan zijn toegepast. Daarnaast is, specifiek voor het interieur, gekeken naar duurzame productietechnieken, levensduur en gebruikstoepassingen.

Dat resulteerde bijvoorbeeld in door M.I.D. Carpets op maat geweven tapijt en vilten bekleding waarvoor Rubia kleurstof (plantaardige oplossing voor de industrie) gebruikt is. De wol van de tapijten is van Laneve, het integrity brand van Wools of New Zealand. Laneve wol is volledig traceerbaar op aspecten rond milieu, sociaal ondernemerschap en dierenwelzijn. De patronen van de tapijten, ontworpen door Concern, refereren aan de diversiteit van het Nederlands agrarisch landschap.

Anco Sneep, directeur van Rubia is trots: "Het nieuwe ZLTO gebouw is een showcase geworden van de mogelijkheden die Rubia Natural Colours te bieden heeft. Er ligt maar liefst 1680 m2 tapijt in 14 kleurtinten waarin de kleurstoffen van Rubia gebruikt zijn. Eindelijk kunnen we dan laten zien waar het om gaat, de mooiste kleuren van de wereld, die van de natuur zelf, uit onze plantjes de meekrap en de wouw".

Het Nederlandse bedrijf Rubia Natural Colours heeft een innovatief en duurzaam productieproces ontwikkeld dat wereldwijd ongeëvenaard is. Rubia vervaardigt en verkoopt plantaardige kleurstof die gewonnen wordt uit de meekrapplant. Uit recent onderzoek naar de CO2 Footprint van Rubia door de Universiteit van Utrecht is vast komen te staan dat de productie van Rubia een positieve bijdrage levert aan het milieu.

Achtergrond

Het verven met de meekrapplant is niet nieuw, dat gebeurt al sinds de oudheid. Een van de oudst bekende voorbeelden van textiel met meekrapwortel geverfd, is een riem die werd aangetroffen in het graf van Tutankhamon (1350 v. Chr.) In de Middeleeuwen werd de teelt van meekrap gestimuleerd door Karel de Grote. Zo kwam de plant in Nederland terecht, met name in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden. Door de ontwikkeling van het veel goedkopere synthetische alizarine ging het snel bergafwaarts met de meekrapteelt. Begin 1900 was de professionele teelt volledig verdwenen.

Medio 1990 vatte de Wageningse hoogleraar Ton Capelle het idee op om de winning van kleurstof uit meekrap nog eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Dit resulteerde uiteindelijk in het proefschrift "Red, redder, madder..", waarop Dorien Derksen in 2001 promoveerde aan de Wageningen Universiteit.

Rubia Pigmenta Naturalia ging aanvankelijk onder leiding van de initiatiefnemer, prof. Capelle, als coöperatie van start. Inmiddels is het formeel als commercieel bedrijf actief in de markt, onder leiding van Anco Sneep. In een eigen, speciaal ontworpen fabriek wordt op een technisch hoogwaardige en duurzame wijze het plantaardige kleurstofextract gewonnen uit de wortel van de meekrapplant. Rubia ontwikkelde eigen productieprocessen en patenten.

Rubia werkt bij de bereiding van de kleurstof Rubia Natural Red uitsluitend met eigen meekrapvariëteiten, welke geteeld worden op de nabijgelegen Noord-Brabantse en Zeeuwse gronden. Zodoende heeft ze de zuiverheid van het uitgangsmateriaal dat voor de teelt wordt gebruikt volledig onder controle. De huidige productiecapaciteit bedraagt 25.000 kilo kleurstof in poedervorm per jaar.

http://www.rubiapigmentanaturalia.nl