Erasmus Universiteit Rotterdam

Wetenschapscafé Rotterdam: De Digitale Maatschappij

Datum
Van: 29 november 2010 19:30
Tot: 29 november 2010 22:00

---

Locatie:
DikT (Hoogstraat 110)

Toelichting
Met prof. dr. Valerie Frissen (bijzonder hoogleraar ICT en Sociale Verandering, EUR)
Wetenschapscafe: DikT, Hoogstraat 110, Rotterdam

Het leven in de datasamenleving: begrijpen wij al die technologie nog wel?

Prof.dr. Valerie Frissen, hoogleraar ICT en Sociale Verandering aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, geeft op maandagavond 29 november 2010 de publieke lezing 'De digitale Maatschappij' in het Wetenschapscafé te Rotterdam. In deze lezing gaat zij in op de vraag: Begrijpen wij de technologie nog wel?

Anno 2010 hebben wij de digitale wereld volledig gedomesticeerd. Alles wat we in ons dagelijks leven doen kent nu ook een digitale pendant. Ook op het web gaan we naar de winkel, naar school, naar het werk en naar het pretpark. We maken er vrienden en bedrijven er de liefde. Ons `echte' leven gaat moeiteloos over in de schaduwwereld van het web, en de dingen die we op het web doen nemen we weer mee naar het echte leven. Vooral de sociale media geven ons het gevoel dat we de digitale wereld naar onze hand hebben gezet. Maar is dat werkelijk het geval?

De verdere ontwikkeling van het internet wijst er op dat ons vertrouwen in digitale technologie misschien wat naïef is. De domesticatie van de digitale wereld betekent ook dat we steeds meer gaan leven in een datasamenleving. Alles wat wij doen wordt uitgedrukt in data die vervolgens, veelal zonder dat wij ons daarvan bewust zijn, gerecombineerd worden in nieuwe interpretaties van wie wij zijn.